Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмен зі США закликав президента Азербайджану звільнити журналістку Ісмаїлову


Хадіджа Ісмаїлова на суді в Баку, 15 жовтня 2015 року
Хадіджа Ісмаїлова на суді в Баку, 15 жовтня 2015 року

Впливовий конгресмен зі США закликав президента Азербайджану Ільгама Алієва звільнити ув’язнену там журналістку Хадіджу Ісмаїлову, відому своїми журналістськими розслідуваннями, та інших журналістів.

Їхнє подальше утримання під вартою пошкодить відносинам між Вашингтоном і Баку, застеріг республіканець Ед Ройс, який очолює комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США.

Крім того, закриття в Баку бюро Радіо Свобода теж шкодить двостороннім відносинам, мовиться в листі Ройса Алієву, датованому ще 28 січня, про який стало відомо нині.

Відтак конгресмен закликав президента Азербайджану звільнити Ісмаїлову та інших журналістів, ув’язнених «за сумнівними звинуваченнями», і дозволити бюро Радіо Свобода в Баку відновити роботу.

Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема, бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва, яка також співпрацює з Радіо Свобода, у вересні 2015 року була засуджена до 7 з половиною років ув’язнення. Арешт Ісмаїлової на початку 2015 року і її засудження викликали широкий осуд із боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

Прокуратура Азербайджану у грудні 2014 року здійснила обшук у бюро Радіо Свобода в Баку, конфіскувала комп’ютери та інше обладнання і опечатала приміщення, що унеможливило подальшу роботу бюро. У травні 2015 року Радіо Свобода було змушене закрити все ще опечатане бюро в Баку і нині продовжує вести передачі для Азербайджану зі штаб-квартири у столиці Чехії Празі.

XS
SM
MD
LG