Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери організації «Відповідальні громадяни» вислані з Донецька – Менендес


Донецький волонтер Енріке Менендес
Донецький волонтер Енріке Менендес

Бойовики угруповання «ДНР» вислали з Донецька кількох волонтерів організації «Відповідальні громадяни», офіс опечатаний, діяльність паралізована. Про це повідомив один із координаторів «Відповідальних громадян» Енріке Менендес.

«Весь автопарк, за винятком машини, на якій нам дозволили покинути територію, заарештований. Ми вислані з території ДНР без права повернення на невизначений термін. Звинувачення офіційно пред’явлені не були, але натяк більш ніж зрозумілий. Нас попросили написати заяви з принизливим для мене як донеччанина формулюванням «видворення», – написав Менендес уночі 3 лютого у Facebook.

Менендес, а також іще один учасник ініціативи «Відповідальні громадяни» Євген Шибалов відзначають, що в руках так званого «МГБ ДНР» залишилася координатор організації Марина Черенкова.

«Ми прямуємо до Києва. Найближчим часом через наші міжнародні контакти зробимо все можливе, щоб звільнити Марину та убезпечити членів організації, які залишилися там. Але, на жаль, наші можливості тепер сильно обмежені. Перебуваючи на місці, легше щось зробити. Власне, це нас там і тримало до останнього моменту», – написав у Facebook Шибалов.

Як раніше інформувало Радіо Свобода, бойовики угруповання «ДНР» затримали 29 січня одного з керівників волонтерської групи «Відповідальні громадяни» Марину Черенкову.

Раніше з різкою критикою Менендеса, який позитивно відгукувався про повернення додому біженців із Донецька, виступив відомий блогер Денис Казанський, який втік зі столиці Донбасу після захоплення влади бойовиками.

«Один наш спільний з Енріке Менендесом знайомий (не військовий, цивільний), начитавшись постів і закликів Енріке і його друзів із групи «Відповідальні громадяни», приїхав до Донецька на свята до батьків. І потрапив у підвал до МГБ ДНР, де сидить уже два тижні», – написав Казанський 26 січня.

У січні бойовики вже затримували в центрі Донецька волонтерів організації «Відповідальні громадяни». Тоді Черенкова повідомила, що волонтери займалися розвантаженням ковдр від «Лікарів без кордонів». Були затримані, але згодом відпущені брати Шибалови, Євген і Дмитро, Данило Антончик і Оксана Єфремова.

Ініціативна група жителів Донбасу «Відповідальні громадяни» була створена у червні 2014 року, до неї увійшли люди, які вирішили залишатися у Донецьку та допомагати цивільним та соціально незахищеним верствам населення, які постраждали від бойових дій.

XS
SM
MD
LG