Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовився зупинити дію рішення уряду України про блокаду Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Окружний адміністративний суд Києва відмовився зупинити дію постанови Кабінету міністрів України № 1035 про заборону постачання українських товарів до Криму і в зворотньому напрямку на період розгляду позову про скасування цього документа.

Таке рішення колегія суддів ухвалила 3 лютого, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Суд відхилив клопотання позивача – представника громадської організації «Правозахисна група 20 лютого» Дмитра Незвиського. Необхідність такого рішення він мотивував тим, що дія оскаржуваної постанови порушує права громадян України, «які неможливо буде відновити, поки діє цей документ».

На судовому засіданні також були присутні правозахисники та кримчани, які постраждали від дії цієї постанови.

Представник відповідача, яким є Міністерство юстиції України, висловився проти зупинення дії документа, однак письмових заперечень суду не надав. За його словами, у відомстві не встигли підготувати їх, оскільки повідомлення про відкриття провадження у справі отримали не в терміни, передбачені законом.

Через це суд переніс засідання на 10 лютого.

Постанова Кабінету міністрів України про заборону постачання товарів до Криму набула чинності в середині січня 2016 року. Документом запроваджуються обмеження на провезення з Криму на материк і в зворотньому напрямку продуктів харчування та інших особистих речей. Відповідно до документа, з собою можна провезти предмети, зазначені в 370 статті Митного кодексу України. У ній перераховані 23 найменування особистих речей (одяг, техніка, предмети особистої гігієни тощо).

Припинення постачання до Криму вимагали учасники акції блокади окупованого Росією півострова, яка стартувала на адміністративному кордоні 20 вересня 2015 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це визнання. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили через це економічні санкції. Росія окупацію півострова називає «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG