Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські активісти закликають ЄС продовжувати тиск на Мінськ


Алєсь Беляцький
Алєсь Беляцький

Голова закритого білоруською владою правозахисного центру «Весна» Алєсь Беляцький і віце-голова Білоруської асоціації журналістів Жанна Литвина закликають Євросоюз продовжувати моніторинг ситуації з правами людини у цій країні та політичний тиск на Мінськ.

Під час свого візиту у Брюссель 2-3 лютого Беляцкий і Литвина зустрілися з представниками ЄС, які займаються проблематикою прав людини.

«Я сподіваюся, що це поліпшення ситуації, скажімо, ці розмови, які почалися між європейськими чиновниками і білоруською владою, не призведуть до забалакування ситуації, коли це все лише розмовами і закінчиться. Ми очікуємо від Євросоюзу все-таки політичного тиску на білоруську владу, щоб простір демократії і прав людини у Білорусі розширювалося, щоб все це не закінчувалося лише посмішками і поклонами», – сказав Беляцький у Брюсселі.

Жанна Литвина нагадала, що цього року Білорусь очікує парламентська виборча кампанія, яка, на її думку, має стати «шансом» для демократії.

«У нас попереду парламентські вибори. Для Білорусі, для білоруського уряду і для всієї громадськості це, напевно, шанс провести нарешті хоч одну кампанію за загально прийнятих законів, зробити її відкритою», – зазначила Литвина.

На думку Беляцького і Литвиної, проблеми з правами людини і демократією у Білорусі й надалі мають системний характер, йдеться про тиск на активістів і журналістів, винесення нових смертних вироків і відмову у реєстрації громадським організаціям.

У жовтні 2015 року ЄС тимчасово зупинив дію санкцій щодо 170 представників влади Білорусі і трьох компаній, які були запроваджені через порушення прав людини у цій країні.

XS
SM
MD
LG