Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України закликає світ засудити тортури щодо ув’язненого в Росії кримчанина Афанасьєва


Акція в Києві в день народження Геннадія Афанасьєва з вимогою його звільнення, 8 листопада 2015 року
Акція в Києві в день народження Геннадія Афанасьєва з вимогою його звільнення, 8 листопада 2015 року

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту засудити застосування тортур щодо незаконно ув‘язненого в Російській Федерації громадянина України Геннадія Афанасьєва. Про це йдеться в поширеному 4 лютого коментарі зовнішньополітичного відомства.

«В Україні глибоко стурбовані продовженням застосування тортур щодо незаконно ув’язненого громадянина України Геннадія Афанасьєва співробітниками пенітенціарної служби Російської Федерації, нелюдського поводження з ним та постійного порушення його прав. Підтвердженням посилення тиску російської влади на Геннадія Афанасьєва став факт затримання 3 лютого 2016 року російського адвоката Ернеста Мезака, який захищає інтереси незаконно ув’язненого українця щодо відновлення його порушених у колонії прав», – сказано в коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві наголошують також, що російська влада впродовж двох останніх місяців відмовляє консулам України відвідати Афанасьєва, попри неодноразові звернення української сторони.

«Вимагаємо від російської сторони забезпечити дотримання прав незаконно ув’язненого громадянина України Геннадія Афанасьєва, негайно надати дозвіл консульським посадовим особам України відвідати ув’язненого українця та звільнити його як незаконно засудженого, а також припинити переслідування його захисників», – заявляють в МЗС.

Геннадій Афанасьєв є фігурантам кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів.

Однак на процесі у справі Сенцова й активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і що терористичної організації з їхньою участю в Криму не існувало.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG