Доступність посилання

ТОП новини

США критикують Чехію за відмову в екстрадиції підозрюваних у торгівлі зброєю


Алі Таан Фаяд (П)
Алі Таан Фаяд (П)

Посольство США у Празі критикує рішення міністра Чехії щодо відмови в екстрадиції до Сполучених Штатів громадянина Лівану (за повідомленням чеських ЗМІ, він в’їхав в країну з українським паспортом), обвинуваченого у торгівлі зброєю.

4 лютого міський суд Праги постановив звільнити Алі Таана Фаяда. Це сталося після того, як міністр юстиції Чехії Роберт Пелікан відмовив в екстрадиції Фаяда.

США розшукують Фаяда, відомого як Алі Амін, та ще двох громадян Кот д’Івуару за звинуваченнями у намаганні продажу зброї таємним агентам Сполучених Штатів.

«Ми вражені рішенням чеської влади звільнити Фаяда та громадянина Кот д’Івуару Халіда Ель Меребі», – мовиться у повідомленні Посольства США у Празі.

Відкритим для Чехії наразі лишається питання щодо ще одного громадянина Кот д’Івуару, підозрюваного у цій справі.

Міністр оборони Чехії Мартін Стропніцький повідомив, що п’ять громадян Чехії, які зникли у Лівані у липні 2015 року були звільнені їхніми викрадачами в обмін на гарантію, що Фаяд не буде екстрадований. Пізніше голова МЗС Чехії Любомир Заоралек спростував цю інформацію.

За повідомленнями, Алі Таан Фаяд був радником колишнього міністра оборони України часів президентства Віктора Януковича Юрія Соломатіна.

XS
SM
MD
LG