Доступність посилання

ТОП новини

Бразилія заявила про два випадки зараження вірусом зіка в результаті переливання крові


Бразилія повідомила про два випадки зараження вірусом зіка в результаті переливання крові. Дослідники університету у Кампінасі заявили, що генетичне тестування підтвердило: людина, якій провели переливання крові від інфікованої особи в березні 2015 року заразилися вірусом зіка, хоча симптомів одразу не було.

Ще одна людина, госпіталізована з вогнепальним поранення, заразилася під час переливання крові торік у квітні. Пацієнт однак помер згодом, але не від наслідків вірусу, а через складність поранення.

Американський Червоний Хрест закликав потенційних донорів крові, які повертаються із уражених країн, зачекати принаймні 28 днів до здачі крові.

Дослідники у Бразилії, яка найбільше постраждала від вірусу, сподіваються розробити вакцину, яка можуть протестувати упродовж року.

Вірус зіка переносять комарі. Вперше вірус був виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

Лихоманка зіка, спричинена цим вірусом, викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка.

XS
SM
MD
LG