Доступність посилання

ТОП новини

Україна запросить членів Ради безпеки ООН відвідати Донбас – Єльченко


Володимир Єльченко
Володимир Єльченко

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив про намір Києва запросити запросить членів Ради безпеки ООН здійснити поїздку на схід України. Про це йдеться в повідомленні на сайті представництва.

Коли саме може відбутися така інспекція Єльченко не зазначив, але додав, що в ООН поінформовані про загострення ситуації на Донбасі.

«Українська сторона офіційно поінформувала Раду Безпеки про загострення ситуації на Донбасі, ініціювала обговорення висловлювань президента Росії щодо кордонів української держави, а також надала сприяння започаткуванню роботи в Україні оціночної місії ООН з гуманітарного розмінування», – йдеться в повідомленні українського представництва в ООН з посиланням на Володимира Єльченка.

Наприкінці січня Україна офіційно поінформувала Раду безпеки ООН щодо чергових спроб Росії та контрольованих нею бойовиків загострити безпекову ситуацію на Донбасі. Тоді у заяві Києва йшлося, що провокації бойовиків не лише підривають суть, логіку і послідовність Мінських домовленостей, але й «нівелюють усі зусилля України та міжнародного співтовариства, спрямовані на відновлення миру і стабільності».

Постійний представник Росії Віталій Чуркін у відповідь звинуватив Київ у численних порушеннях мінських домовленостей, вимагаючи узгоджувати всі свої дії з представниками сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Від квітня 2014 року на частині територій Донецької і Луганської областей триває антитерористична операція. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, наразі окуповані проросійськими бойовиками. Відтоді, за даними ООН, на Донбасі загинули понад 9 тисяч людей, близько 21 тисячі – поранені.

XS
SM
MD
LG