Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ закликає до обережності у статевих контактах через вірус зіка


Всесвітня організація охорони здоров’я закликає використовувати презервативи чи утримуватися від статевих контактів під час подорожей у регіони, де був виявлений вірус зіка.

За повідомленням ВООЗ, для боротьби з поширенням вірусу буде виділено 25 мільярдів доларів. Гроші мають використати для дослідження або з’ясування яким чином вірус, який спочатку розповсюджувався через укуси комарів, може передаватися статевим шляхом чи через переливання крові.

Влада Бразилії закликає вагітних жінок ні з ким не цілуватися. Бразильські дослідники повідомили, що виявили вірус зіка у людській слині та сечі, що теоретично означає, що він може через них передаватися.

Раніше цього тижня в ВООЗ повідомили, що вірус зіка є глобальним викликом.

Дослідники у Бразилії, яка найбільше постраждала від вірусу, сподіваються розробити вакцину, яка можуть протестувати упродовж року.

Вірус зіка переносять комарі. Вперше вірус був виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

Лихоманка зіка, спричинена цим вірусом, викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка.

XS
SM
MD
LG