Доступність посилання

ТОП новини

Виставка китайського митця Ай Вейвея відкрилась у Празі


Китайський митець, архітектор і громадський активіст Ай Вейвей 5 лютого у Празі представив свої твори. На виставці у Національній галереї Чехії експонується інсталяція «Знаки зодіаку», над встановленням якої працював сам митець.

Дванадцять знаків зодіаку – у понад людський зріст Ай Вейвей обгорнув термофольгою, тією самою, якою обгортають біженців, рятуючи їх від обморожень і води.

Як зазначив Ай Вейвей на відкритті виставки, він прагнув своєю роботою привернути увагу чехів до проблеми біженців у світі. «Це справді криза, понад мільйон біженців прийшли до Європи, а всього на світі їх є 60 мільйонів, їм потрібно допомогти», – наголосив китайський митець.

Раніше Ай Вейвей оприлюднив фотографію, на якій представив себе у тій самій позі, у якій кілька місяців тому хвиля на морський берег викинула тіло мертвого хлопчика – біженця із Сирії, ця фотографія облетіла світ.

Китайський митець відомий також своєю активною громадянською позицією. У 2011 році понад 3 місяці його китайський режим утримував у тюрмі, тоді також відібрали у нього паспорт, повернули його тільки минулого року.

Твори Ай Вейвея експонувались на понад 20 виставках у найвідоміших музеях і галереях світу.

До Праги китайського митця запросила Національна галерея Чехії, яка цього року відзначає ювілей – 220-річчя від свого заснування.

XS
SM
MD
LG