Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка: сепаратисти перекинули до лінії контакту заборонені озброєння


Колона сепаратистських САУ 2С1 «Гвоздика» в Донецькій області, архівне фото
Колона сепаратистських САУ 2С1 «Гвоздика» в Донецькій області, архівне фото

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що сепаратисти проводять перегрупування своїх військ та зосередження засобів вогневого ураження в районі Горлівки Донецької області, грубо порушуючи при цьому мінські домовленості.

Зокрема, мовиться в повідомленні, протягом доби до міста перекинуто артилерійський підрозділ, на озброєнні якого є 122-міліметрові самохідні артилерійські установки «Гвоздика».

Цю інформацію, разом із даними про наявність у районах населених пунктів Широка Балка, Михайлівка, Торез та Безіменне забороненого мінськими домовленостями озброєння (мінометів, танків та 122-міліметрових реактивних систем залпового вогню «Град»), передали представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, повідомили в ГУР.

Розвідники додали, що завдяки роботі спостерігачів СММ ОБСЄ протягом доби зафіксовано зниження інтенсивності вогневого впливу противника на підрозділи українських військ. «Здійснено 47 обстрілів зі стрілецької зброї, гранатометів та 82- і 120-міліметрових мінометів, із них: 25 – Луганське, Зайцеве, Майорськ, Новгородське, Новоселівка, Троїцьке (слов’янський напрямок); 20 – Авдіївка, шахта «Бутовка», Опитне, Піски, Красногорівка, Мар’їнка (донецький напрямок); 2 – Широкине (маріупольський напрямок)»,- мовиться в повідомленні.

Про 47 обстрілів із боку сепаратистів протягом минулої доби повідомив раніше в неділю, 7 лютого, і речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

Тим часом донецькі сепаратисти заявили, що українське командування готує «велику інформаційну операцію для дискредитації «республік Донбасу», як сепаратисти називають свої угруповання. Вони стверджують, що здобули цілком таємні документи з підписами начальника Генерального штабу Збройних сил Віктора Муженка і начальника ГУР Міноборони Валерія Кондратюка про підготовку і проведення цих заходів. За словами сепаратистів, цими секретними заходами має бути інформування населення про подробиці дій на території України російських військ і про те, що в Україні триває відбиття зовнішньої агресії, а не «громадянська війна», як твердять кремлівські пропагандисти.

Серед дальших звинувачень донецьких сепаратистів – те, ніби українське командування готує спеціальні диверсійні групи, «спеціальність» яких полягає в тому, наче в них набирають засуджених із місць позбавлення волі.

Луганські сепаратисти стверджують, ніби українське командування залучає підрозділи Збройних сил для виявлення й направлення до військкоматів чоловіків призовного віку. Крім того, їхня «розвідка» заявила, що «київські силовики активізують розвідувальну діяльність поблизу лінії контакту».

Режим припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії контакту є серед умов низки укладених у білоруському Мінську домовленостей, відомих разом як мінські домовленості. Але ці умови вже багато разів зривалися. Востаннє режим припинення вогню в зоні бойових дій на сході України оголошували з 14 січня, але й відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші» й заперечували звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG