Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Савченко звільнять незалежно від вироку


Надія Савченко
Надія Савченко

Марк Фейгін, адвокат громадянки України Надії Савченко, яку судять у Росії, переконаний, що її звільнять незалежно від вироку.

«Савченко звільнять (незалежно від вироку), оскільки її невинуватість не викликає сумнівів ні у звинувачення, ні у суду, ні у Кремля», – написав Фейгін у Twitter.

За його словами, суд протягом усього процесу захищав свідків, винних у переслідуванні Савченко від незручних запитань.

«Однак тому, що захист суворо допитував фальсифікаторів і викрадачів, атмосфера суду не залишила шансів для тих, хто ухвалює рішення. Політичний публічний процес, який не передбачає компромісів з беззаконням, є вирішальним фактором для долі підзахисного. Свобода Савченко безпосередньо залежить від публічного факту доведеної її невинуватості. Факту, від очевидності якого, не вдасться відмахнутися. Саме тому політична адвокатура залишається єдиним інструментом захисту політично переслідуваних осіб. Все інше – лукавство», – написав адвокат.

Сьогодні в суді російського Донецька, який розглядає справу українки, допитують російського слідчого Дмитра Маньшина, який допитував її в готелі Воронежа, куди Надію Савченко доправили після затримання співробітниками ФСБ Росії. Маньшин утримався від конкретних відповідей, посилаючись на те, що все є в матеріалах справи.

Допит Маньшина – єдине клопотання захисту Надії Савченко, яке задовольнив суд. Адвокати також намагалися викликати для допиту екс-керівника угруповання луганських сепаратистів «ЛНР» Валерія Болотова і колишнього співробітника адміністрації президента Росії Павла Карпова, яких Надія Савченко назвала причетними до свого викрадення з України і перевезення в Росію. Суд у допиті відмовив.

Минулого тижня адвокат Фейгін заявляв, що питання звільнення Савченко вже вирішене.

У середині грудня російський суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє від моменту її арешту влітку 2014 року. Наразі воно триває вже понад 40 днів.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG