Доступність посилання

ТОП новини

В ООН засудили політику винищення в’язнів у тюрмах Сирії


(ілюстраційний кадр)
(ілюстраційний кадр)

Розслідування ООН заявило, що протягом останніх чотирьох із половиною років у в’язницях Сирії були доведені до смерті тисячі в’язнів на виконання державної «політики винищення», що становить злочин проти людяності.

У звіті слідчої комісії, створеної ООН, також міститься заклик до Ради безпеки ООН накласти персональні санкції на сирійських посадовців, відповідальних за смерті, тортури і зникнення людей під час ув’язнення чи причетних до цього, але конкретних імен таких посадовців не названо.

Також комісія закликає відкрити з цього приводу справу в Міжнародному кримінальному суді.

За даними незалежної слідчої комісії, у в’язницях, підконтрольних владі Сирії, перебувають десятки тисяч людей.

Крім того, експерти комісії заявляють, що задокументували й масові страти в’язнів і тортури щодо них, до яких вдавалися на підконтрольних їм територіях ісламістські угруповання «Ісламська держава» і «Джабгат-ан-Нусра» («Фронт перемоги»). Такі дії, за словами експертів, становлять воєнні злочини.

У Сирії триває громадянська війна, в якій беруть участь кілька сторін: із одного боку, влада президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн, із іншого – угруповання повстанців проти цієї влади різного спрямування, від відносно світського й демократичного до ісламістів із «Фронту перемоги», які ведуть збройну боротьбу і проти влади, і проти третьої сторони конфлікту – екстремістського угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG