Доступність посилання

ТОП новини

Родичка Олега Сенцова повідомила про його етапування до Якутії


Олег Сенцов на суді, фото 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов на суді, фото 25 серпня 2015 року

Двоюрідна сестра засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова Наталя Кочнєва написала у фейсбуці, що його етапують до Якутії, а не до Іркутська, як повідомлялося спершу.

Вона також повідомила, що разом із Олегом Сенцовим нині етапують до міста Челябінська також засудженого разом із ним українського активіста Олександра Кольченка, який, за повідомленнями, має відбувати покарання в Челябінській області.

Їх обох забрали на етап зі слідчого ізолятора в російському Ростові-на-Дону в четвер, 4 лютого.

Як сказав у неділю, 7 лютого, адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе, обох українців відправили відбувати покарання у кліматично суворі й віддалені регіони Росії, щоб ускладнити роботу їхнього захисту. Але, сказав адвокат, на нових місцях їхнього перебування до цього будуть залучатися додаткові адвокати, щоб контролювати умови їхнього утримання в колоніях.

Крім того, додав Дінзе, захист Сенцова і Кольченка готує касаційну скаргу на вирок українцям, а також пакет документів для уповноваженого з прав людини в Росії, щоб вона теж підтримала цю скаргу.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко були засуджені в Росії Північно-Кавказьким військовим окружним судом на 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їм були висунені звинувачення в підготовці підриву пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в окупованому Криму. Обидва українці визнані російським правозахисним рухом «Меморіал» політв’язнями.

Іще один фігурант справи Геннадій Афанасьєв, засуджений на сім років позбавлення волі і відправлений до колонії в Сиктивкарі в Республіці Комі, намагається в судовому порядку оскаржити відправку його так далеко від дому. У п’ятницю, 12 лютого, скаргу Афанасьєва має розглянути Сиктивкарський міський суд. Напередодні цього слухання Афанасьєву оголосили в колонії десять дисциплінарних стягнень, що означає, що його можуть помістити у штрафний ізолятор.

XS
SM
MD
LG