Доступність посилання

ТОП новини

Яресько спрогнозувала паузу у кредитуванні від МВФ у разі зміни уряду


Наталія Яресько, архівне фото
Наталія Яресько, архівне фото

Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Міжнародний валютний фонд у разі зміни уряду в Україні візьме паузу у програмі розширеного фінансування і продовжить виконувати її тільки в разі готовності нового уряду виконувати обіцянки, взяті попередниками.

Як сказала вона в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, в МВФ будуть чекати, доки не стане зрозумілий курс нової виконавчої влади.

Нині ж, наголосила Яресько, співпраця з МВФ для України справді критично важлива, бо інших кредиторів, які були б готові надавати Україні кошти на такий тривалий термін і за такими пільговими ставками, немає.

Вона не стала коментувати заяву міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса, який раніше пропонував саме Наталію Яресько на посаду прем’єр-міністра нового уряду України. За її словами, вона не бачить кризи всередині нинішнього уряду.

Раніше в понеділок, 8 лютого, лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що у прем’єр-міністра Арсенія Яценюка немає підтримки коаліції для ухвалення рішень у Верховній Раді. За словами Луценка, вже три фракції («Самопоміч», «Батьківщина» і «Радикальна партія») заявили, що не хочуть бачити Яценюка на посаді прем’єра, і кількість депутатів у цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вони не голосують. «На жаль, мушу констатувати, що маємо вже стовідсотково оформлену політичну кризу в коаліції й у коаліційному уряді. У нас є цілий «парад» різних заяв. Із одного боку, «Народний фронт» ультимативно говорить тільки про прем’єра Яценюка, з іншого боку, тепер уже три фракції ультимативно говорять про прем’єра не Яценюка», – сказав Луценко.

Останнім часом українські політики дедалі частіше говорять про необхідність принаймні переформатування уряду, якщо не про створення нового Кабінету міністрів.

За чотирирічною програмою розширеного фінансування, яку МВФ почав здійснювати майже рік тому, в березні 2015-го, Україна мала б отримати загалом близько 17 мільярдів доларів. Та через розбіжності між вимогами МВФ і діями уряду Україна отримала наразі лише два транші загалом на 6,7 мільярда доларів.

XS
SM
MD
LG