Доступність посилання

ТОП новини

Свідок зі США заявив про причетність пакистанців до атак у Мумбаї в 2008 році


Американець Дейвід Коулман Гедлі, засуджений за свою роль в терактах 2008 року в індійському місті Мумбаї, повідомив індійському суду нові подробиці справи. За словами Гедлі, він був присутнім у тренувальних таборах, якими в Пакистані керували імовірні ініціатори нападу, і спілкувався з офіцерами розвідки в цій країні.

Дейвід Коулман Гедлі у 2013 році в Чикаго був засуджений до 35 років позбавлення волі за надання допомоги в плануванні атаки в Мумбаї. Нині цей громадянин США пакистанського походження виступає як свідок обвинувачення у справі індійця Абу Джиндала, також звинувачуваного в причетності до атак.

Суд у Мумбаї надав Гедлі імунітет від судового переслідування за оприлюднення свідчень про атаки. Говорячи 8 лютого по відеозв’язку зі США, колишній учасник базованого в Пакистані угруповання «Лашкар-е-Таїба» повідомив, що дві спроби атаки в Мумбаї провалилися перед кривавим терактом, який у листопаді 2008 року забрав життя 166 людей. Гедлі повідомив суду, що побував в Індії сім разів, шукаючи потенційні мішені для нападів.

За даними індійського прокурора, Гедлі повідомив суду, що був присутній у таборі, яким керували ініціатори теракту – засновник угруповання «Лашкар-е-Таїба» Хафіз Саїд і командир Закі-ур Регман Ланкві. Прокурор каже, що Гедлі також мав зв’язки зі співробітниками шпигунського агентства Пакистану, ідентифікованими як «майор Ікбал» і «Майор Алі».

XS
SM
MD
LG