Доступність посилання

ТОП новини

Інтенсифікація обстрілів на Донбасі пов’язана із засіданням Мінської групи – Селезньов


Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Посилення обстрілів з боку підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі – спосіб тиску на українську сторону перед переговорами у Мінську, сказав в ефірі Радіо Свобода речник Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов.

«Зрозуміло, що в такий спосіб бойовики намагаються виявити лінію нашої оборони, з’ясувати вогневі точки і місце розташування наших підрозділів. Крім того, це спосіб чинити тиск на українську делегацію – завтра має відбутися черговий етап переговорів у Мінську стосовно врегулювання ситуації на сході України», – зазначив речник Генштабу.

«Щодо потужних бойових дій і розвитку конфлікту в повномасштабну агресію з боку Росії – звичайно, ми розглядаємо різні варіанти, – додав він, – але однозначно вести мову, що це передумова масштабного збройного конфлікту, про це я офіційно заявляти не можу. Але ми готуємося до різних варіантів дій на сході».

Психологічним тиском на українську сторону в тристоронній контактній групі вважає інтенсифікацію обстрілів і керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

В ефірі Радіо Свобода експерт заявив, що більш імовірним є розгортання Росією активних бойових дій «ближче до осені, на момент, коли заплановані більш масштабні навчання «Кавказ-2016».

«Підготовка до наступу не ведеться протягом двох-трьох днів», – додав Сунгуровський.

На його думку, зараз широкомасштабний наступ малоймовірний, оскільки він потягне за собою продовження або посилення західних санкцій проти Росії.

«Якщо це буде восени, то до цього часу, як вони (Росія – ред.) розраховують, Україні викрутять руки і змусять провести вибори (на окупованій території – ред.) Залишається варіант, що вже легально вибрана влада «ЛНР» і «ДНР» звернеться по військову допомогу до Росії. У такому разі Росія розраховує, що санкцій не буде, як у випадку з Сирією, коли вони на прохання Асада туди зайшли», – додав експерт Центру Разумкова.

Напередодні в МЗС Білорусі заявили, що у Мінську цього тижня відбудуться засідання трьох робочих підгруп Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, засідання самої Тристоронньої контактної групи цього тижня в Мінську не заплановане.

Раніше представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма звернувся до спеціального представника голови ОБСЄ в групі Мартіна Сайдіка з пропозицією перенести засідання контактної групи.

«У зв'язку з продовженням недотримання режиму тиші з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей, відсутності прогресу зі звільнення заручників і виконання інших пунктів Мінських домовленостей, вважаю за доцільне провести чергове засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську тільки після зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», – процитувала речниця Кучми його звернення.

Останніми днями українські військові повідомляють про збільшення кількості обстрілів з боку підтримуваних Росією сепаратистів на частині сходу України. Сепаратисти, які контролюють певні території у Донецькій та Луганській областях, вказують на те, що це ЗСУ порушують режим тиші.

Росія звинувачення у підтримці проросійських бойовиків на Донбасі відкидає.

XS
SM
MD
LG