Доступність посилання

ТОП новини

Посольство України в Чехії, виступаючи на захист Алі Фаяда, діяло в рамках закону – Зайчук


Борис Зайчук
Борис Зайчук

Посольство України в Чехії спростовує звинувачення у втручанні в процес Алі Таана Фаяда, якого підозрюють у спробі продажу наркотиків та зброї. Посол України в Чеській Республіці Борис Зайчук заявив Радіо Свобода, що консульська служба діяла в рамках закону, захищаючи інтереси громадянина України.

«Ми дійсно у квітні 2014 року отримали повідомлення відповідних підрозділів про те, що було затримано громадянина України Алі Таана Фаяда. Згодом до нас звернулася його дружина з офіційною заявою про те, щоб ми надали йому консульську допомогу у розгляді цього питання», – наголосив український дипломат.

Чеська газета Maldá Fronta DNES у середу, посилаючись на власні джерела та листи з підписом Бориса Зайчука, повідомила, що «український дипломат хотів визволити Фаяда з в’язниці, цікавився вартістю застави».

Посольство України в Чехії у відповідь наголошує, що в травні 2014 року підготувало листа до Міністерства юстиції Чеської Республіки з проханням поінформувати про причини затримання та про рішення щодо звільнення під грошову заставу, заяву про яку подала дружина Фаяда через його чеських адвокатів.

«Посольство України в Чехії, як і посольства будь-яких інших країн, не має ніякого впливу на правоохоронні органи Чехії, а всі дії щодо консульського захисту громадянина України Алі Фаяда чітко відповідають вимогам чинного законодавства України», – наголосив Зайчук.

Алі Таан Фаяда заарештули навесні 2014 року в Празі на підставі оголошення його в розшук Міністерством юстиції США. 4 лютого 2016 року міський суд Праги постановив звільнити Алі Таана Фаяда, це рішення розкритикувало посольство США у Празі.

США розшукують Фаяда, відомого як Алі Амін, та ще двох громадян Кот д’Івуару за звинуваченнями у намаганні продажу зброї і кокаїну таємним американським агентам, які видавали себе за членів колумбійської терористичної організації FARC.

За повідомленням чеських ЗМІ, Алі Таан Фаяд має українське і ліванське громадянство та був радником колишнього міністра оборони України часів президентства Віктора Януковича Юрія Соломатіна.

XS
SM
MD
LG