Доступність посилання

ТОП новини

Слідство перевіряє, чи впливали ФСБ і Сурков на дії проти Майдану – Горбатюк


Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Генеральна прокуратура України перевіряє, чи вливали ФСБ Росії і радник президента Росії Владислав Сурков на ухвалення рішень щодо силових дій проти учасників Майдану. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

За його словами, під час візитів до Києва Сурков і співробітники російської спецслужби зустрічалися з керівництвом держави і правоохоронних органів, але слідство ще встановлює, у якій формі вони впливали на рішення тодішньої влади.

«Зустрічі були, розмови були, певний вплив був. Слідство перевіряє, наскільки цей вплив дійсно призвів до тих трагічних наслідків, які сталися. Чи це були рекомендації, чи це були прямі вказівки, чи орієнтування, яким чином краще протидіяти протестним акціям», – зазначив Горбатюк.

​У жовтні минулого року в Генеральній прокуратурі підтвердили, що протягом Революції гідності до Києва кілька разів приїжджали співробітники ФСБ (27 людей у грудні 2013 року, 7 людей у 20-х числах лютого та 7 людей 20 лютого 2014 року, під час розстрілів на Інститутській) і радник Володимира Путіна Владислав Сурков. Тоді ГПУ повідомила, що вони приїжджали до Києва з розвідувальною метою – збирали інформацію про те, як організовані протестні акції.

У Росії заяви про присутність в Україні під час подій на Майдані представників ФСБ Росії і Суркова називали «нісенітницею».

XS
SM
MD
LG