Доступність посилання

ТОП новини

Слідство перевіряє, чи впливали ФСБ і Сурков на дії проти Майдану – Горбатюк


Під час Майдану «тітушки» мали спільний план із правоохоронцями – ГПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:55 0:00

Під час Майдану «тітушки» мали спільний план із правоохоронцями – ГПУ

Організацію розгону студентського Майдану, застосування зброї 20 лютого слідство інкримінує Януковичу – ГПУ

Гості передачі «Ваша Свобода»: Сергій Горбатюк, начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури України; Віталій Титич, один із адвокатів родин Небесної сотні.

Олександр Лащенко: Генпрокуратура України скерувала до суду обвинувальні акти стосовно трьох співробітників спецпідрозділу міліції «Беркут», яким інкримінують вбивство 48-ми активістів Майдану і завдання вогнепальних поранень 85 учасникам акцій протесту. Про це сьогодні повідомив керівник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

Зараз лютий і скоро вже буде два роки найактивнішій стадії протистояння в центрі Києва. Внаслідок цього протистояння, нагадаю, загинула понад сотня людей, тисячі були поранені. Пане Горбатюк, як просувається розслідування злочинів проти активістів Майдану?

Ваша Свобода | Як розслідують злочини проти Майдану?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Сергій Горбатюк: Розслідування почалося з 23 лютого 2014 року і триває до теперішнього дня, і надалі триватиме, тому що ці події містили в собі величезну кількість тих чи інших протиправних діянь, злочинів, і кожному необхідно дати оцінку та встановити, хто вчиняв ці злочини, хто давав вказівку, і зібрати докази вини та притягти до відповідальності. Це події, починаючи з листопада 2013 року до лютого 2014 року.

Розслідуються більше ніж дві тисячі епізодів протиправних дій

Це безпосередньо протистояння на вулицях, тобто штурми Майдану, розгони Майдану. Це і залучення владою «тітушок» до розгону Майдану. Це і переслідування активістів через адміністративне провадження, тобто активістів «Автомайдану», на який складалися рапорти, тобто протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності. Це і притягнення незаконне до кримінальної відповідальності, це і арешти. Це і діяльність влади, яка стосовно прийняття законів 16 січня, якими теж намагалися вплинути на припинення акцій, протестів, це і завезення спецзасобів. По кожному. І це тільки загальний, невеликий, скажемо, перелік цих напрямків розслідування. А загалом у нас розслідуються більше ніж дві тисячі епізодів протиправних дій.

– А скільки фігурантів цих розслідувань на сьогодні?

Повідомлено про підозру 273 особам, з них 44 високопосадовці

Сергій Горбатюк: На даний час повідомлено про підозру 273 особам. З них це 44 високопосадовці. Це перші особи міністерств і відомств, це колишній президент. Також перші особи облдержадміністрацій чи головних управлінь міліції, чи прокуратури. Тобто загалом. І, звичайно, більша частина з притягнених – це працівники правоохоронних органів.

– А за ґратами в рамках розслідування, не під підпискою про невиїзд, скільки перебуває? Можете озвучити цифру?

Сергій Горбатюк: Якщо брати саме розстріли 20 лютого, то це у нас п’ять осіб перебуває за гратами. Також перебувають під вартою двоє осіб щодо подій в Маріїнському парку 18 лютого 2014 року. Одна особа, колишній керівник управління СБУ по Києву і Київській області. Це стосовно штурму Майдану в ніч з 18 на 19 лютого під виглядом АТО. Він арештований. Розслідування завершене. Зараз підозрюваний знайомиться з матеріалами кримінального провадження. І як тільки завершиться ознайомлення, то справа буде направлена до суду.

– Зараз моя колега Тетяна Якубович нагадає про ці події, які назвали Революцією гідності, зрештою, і ось це протистояння між силовиками та протестувальниками.

Як просувається розслідування злочинів проти Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

– Отже, Вербицький і Жизневський – як триває розслідування цих вбивств?

Сергій Горбатюк: Щодо викрадення Луценка і Вербицького, позбавлення їх волі, наслідком чого стала загибель Вербицького, то розслідування здійснювалося Головним слідчим управлінням МВС. І злочин розкритий. Там повідомлено про підозру ряду осіб з так званого числа «тітушок» і їх організаторів. Стосовно однієї особи кримінальне провадження направлене до суду, а інші оголошені в розшук.

– А щодо вбивства Жизневського і Нігояна є дані?

Сергій Горбатюк: Того дня 22 січня були вбиті Нігоян, Жизневський і отримав вогнепальне поранення, а в наступному помер в лікарні Роман Сеник. Тобто було три жертви того дня.

На жаль, дійсно на даний час не встановлені особи, які здійснили ці смертельні постріли. Але слідство триває, тобто проводяться і експертизи, і допити свідків і розшукові дії, які, на мою думку, мають призвести все-таки до розкриття цих злочинів.

– А вбивство «тітушками» журналіста Веремія? Як там ситуація?

Сергій Горбатюк: Це було в ніч з 18-го на 19 лютого. Слід зазначити, що діяльність «тітушок», як встановлено слідством, це був один спільний план, скоординований з працівниками правоохоронних органів. Тобто штурм Майдану здійснювався в ніч з 18-го на 19 лютого, мало бути витіснення протестувальників вверх на Михайлівську, а там на той час стояли озброєні «тітушки», які мали розсіювати протестувальників, щоб вони не перемістилися і не залишилися на Михайлівській площі.

Ті «тітушки», які там перебували, зупинили автомобіль, де був потерпілий Веремій. Спочатку здійснили його побиття. За фактом побиття журналіста кримінальне провадження розглядається у суді. На жаль, тривалий час. Справа направлена до суду, обвинувальний акт направлений дот суду ще всередині 2014 року.

Встановлені і організатори, які озброїли «тітушок»

– А звинувачений саме у вбивстві, той, хто стріляв у журналіста?

Сергій Горбатюк: А стосовно вбивства встановлена особа. Ця особа перебуває у розшуку на даний час. Крім того, встановлені і організатори, тобто особи, які озброїли «тітушок».

– Хто це? Є дані слідства?

Сергій Горбатюк: Так. На даний час інкримінується озброєння цих «тітушок» ряду осіб. Це і повідомлено про підозру Зубрицькому, Саркісяну, Кошелєву, безпосередньо інкримінується вчинення вбивства (Веремія – ред.) Алієву.

– Вони в Україні чи у розшуку перебувають, за межами країни знаходячись?

Повідомлено про підозру Зубрицькому, Саркісяну, Кошелєву, інкримінується вчинення вбивства Веремія Алієву

Сергій Горбатюк: Ці особи в розшуку. І окремі з них можуть знаходитися, тобто достовірно підтвердити це неможливо, тому що частина з них перебувають на окупованій території, частина в зоні проведення АТО, тобто Крим і Донецька і Луганська області. І здійснюються заходи щодо їх розшуку і затримання.

– Пане Горбатюк, снайпери. Різні дані й досі обговорюються. Є навіть твердження деяких і не лише проросійських джерел, що нібито за снайперами могли стояти самі активісти Майдану. Хто за снайперами стояв під час цих подій вже лютого 2014 року?

Серед загону спецроти «Беркуту» встановлено, що був снайпер, який мав на озброєнні снайперську гвинтівку Драгунова, її використовували

Сергій Горбатюк: Того дня ми, інкримінуючи вчинення вбивств протестувальників на вулиці Інститутській 20 лютого загону спецроти «Беркуту». Також встановлено, що і безпосередньо серед них був снайпер у їхньому загоні, який мав на озброєнні снайперську гвинтівку Драгунова, її використовували. До речі, вона і була знайдена серед зброї…

– Оцієї, влітку знайденої, про яку доповідали керівник СБУ і пан Шокін президенту Порошенку?

Сергій Горбатюк: Яка теж порізана. Тобто це один момент.

Інший – те, що вранці приблизно з 5:30 до 9:00 відбувалося протистояння між правоохоронцями, які перебували біля стели, і мітингувальниками, і встановлені також здійснення пострілів і в працівників правоохоронних органів. У той час там вбито чотири працівники правоохоронних органів і поранено більше 30 правоохоронців.

– Але ж понад 100 протестувальників загинуло! Так?

20 лютого загинуло 48 протестувальників і 80 отримали вогнепальні поранення, яких інкримінуємо діям саме цієї спецроти

Сергій Горбатюк: Так. Загинуло 48 протестувальників того дня (20 лютого – ред.) і 80 отримали вогнепальні поранення. Тобто 48 і 80 – ми інкримінуємо, за матеріалами слідства, діям саме цієї спецроти. Стосовно спричинення вогнепальних поранень міліціонерам, то на даний час детально, достеменно не встановлено, хто саме здійснював ці постріли. І тут перевіряється декілька версій.

– А слідство взагалі якого висновку дійшло? Хто взагалі був головним у тому рішенні, що треба силовим методом розганяти протестувальників? Віктор Янукович? Хто? Чи немає певної особи однієї?

Складене повідомлення про підозру в організації розгону студентського Майдану, надання вказівки на застосування зброї 20 лютого на вулиці Інститутській слідство інкримінує Януковичу

Сергій Горбатюк: На даний час складене повідомлення про підозру в організації розгону, починаючи з 30 листопада, тобто розгін студентського Майдану, так і завершуючи наданням вказівки на застосування зброї 20 лютого на вулиці Інститутській слідство інкримінує саме колишньому президенту Віктору Януковичу.

– Були дані, що нібито представники Росії були тоді в Києві під час ухвалення рішення щодо розгону Майдану. Називають різні прізвища, нібито той же Сурков і так далі. Це підтверджується, що нібито росіяни тиснули на Януковича, щоб він ухвалив рішення про розгін?

Упродовж подій Майдану неодноразово приїздили до Києва і мали зустрічі з керівництвом держави ряд працівників ФСБ

Сергій Горбатюк: Упродовж всіх подій Майдану неодноразово приїздили до міста Києва і мали зустрічі з керівництвом держави, з працівниками правоохоронних органів, СБУ, МВС ряд працівників ФСБ Російської Федерації. У тому числі неодноразово був і цей, названим Вами, представник адміністрації.

– Владислава Суркова маєте на увазі?

Неодноразово був Сурков. Зустрічі були, розмови були, вплив був

Сергій Горбатюк: Так, Сурков. І вони дійсно мали зустрічі з керівництвом держави, тобто і з керівництвом правоохоронних органів.

Слідство перевіряє, які саме. Тобто зустрічі були, розмови були, певний вплив був. Слідство перевіряє, наскільки цей вплив призвів до тих трагічних наслідків, які сталися. Тобто чи це були рекомендації, чи це були прямі вказівки, чи це було орієнтування на те, яким краще чином здійснювати протидію протестним акціям.

– Пане Титич, Ви маєте змогу висловити свою думку з приводу ходу розслідування злочинів проти активістів Майдану.

Віталій Титич: Я уважно слухав Сергія Вікторовича. Що я хотів би зауважити? По-перше, для розуміння того, що я буду говорити далі, ми розділяємо таке поняття і хотіли б це довести до ваших слухачів, поняття ГПУ і Головне слідче управління, зокрема управління спеціальних розслідувань, яке очолює пан Горбатюк, які саме і здійснюють розслідування злочинів на Майдані.

ГПУ і управління спеціальних розслідувань – це абсолютно різні суб’єкти. Генпрокурор, громадянин Аваков, здійснюють системну протидію розслідуванню. Кримінальний кодекс України визначає це злочином, ми готуємо відповідні заяви

Для нас це абсолютно різні суб’єкти в силу наступних обставин, про що ми і говорили неодноразово. Адвокатами були встановлені відповідні факти, задокументовані. Це було оприлюднено. Те, що вище керівництво ГПУ, зокрема генпрокурор, керівник МВС, громадянин Аваков, весь час своєї діяльності здійснюють системну протидію розслідуванню. Ці дії, на нашу думку, можуть бути кваліфіковані, як злочин, відповідно до Кримінального кодексу України, про що ми готуємо відповідні заяви. Вони будуть формовані з доказовою базою, передані і, я думаю, внесені в ЄРДР. І всі можуть відслідковувати за тим, що я сказав, вже в онлайн.

– А сам хід розслідування? Яка Ваша оцінка?

Віталій Титич: Сам хід розслідування. Безперечно, думка адвокатів не набагато відрізняється від думки суспільства. Розслідування в силу цих об’єктивних причин, про які я сказав вище, у тому числі не настільки ефективне, як нам всім хотілося б, і не настільки ефективне, яким воно може бути з огляду на наявність доказової бази.

Відбулася у слідства дуже важлива подія – з’явилася стаття обвинувачення у терористичному акті

Я підкреслюю, що та доказова база, особливо в контексті епізоду масового розстрілу просто величезна. І її неможливо порівняти з будь-якою доказовою базою іншою. Це специфіка вчинення цього злочину, тому що саме засобом чи способом вчинення злочину було фіксування його на відео і фотоносії та викладення безпосередньо в мережу для загального доступу.

На нашу думку, з самого початку це був спосіб вчинення злочину. І ми на це звертали увагу слідству.

Насправді зараз відбулася у слідства дуже важлива подія, про яку не сказав пан Горбатюк. Слідство і прокурори та процесуальні керівники сприйняли нашу аргументацію. Ми численні зустрічі влаштовували і запрошували експертів. І відбулася дуже важлива зміна. Ці дії, на нашу думку, більш ретельно і правильно досліджені. І кваліфікація тих справ, які зараз передані, зокрема по епізоду 20 лютого, до суду, вже кваліфіковані більш повно і правильно. Відповідно до Кримінального кодексу з’явилася стаття обвинувачення у терористичному акті. Оскільки ці дії осіб, які номінально є, яких називають всі членами, є так званою «ротою «Беркуту», тих осіб, мають бути кваліфіковані, на нашу думку, як терористичний акт.

– Пане Горбатюк, щодо «беркутівця» Антонова. Справді, він не лише не засуджений, а й продовжує свою діяльність у правоохоронних органах України після Майдану?

Антонову повідомлено про підозру у причетності до розгону студентського Майдану, обвинувальний акт стосовно нього і ще трьох командирів «Беркуту» розглядається у суді

Сергій Горбатюк: Йому (Антонову – ред.) повідомлено про підозру у причетності до розгону студентського Майдану 30 листопада. І обвинувальний акт на даний час стосовно нього і ще трьох командирів «Беркуту» розглядається у суді.

– З 1 березня можуть зависнути розслідування справ Майдану. Ви особисто про це заявляли 21 січня. Так? Є така загроза?

Розслідування справ Майдану може бути зупинене внаслідок недоліків у законі про ДБР

Сергій Горбатюк: І 21 січня, і сьогодні під час брифінгу я про це заявляю. Я намагаюся закцентувати увагу на небезпеці, яка чекає. Тому що фактично 1 березня розслідування справ як і Майдану, так і стосовно колишніх високопосадовців, так і загалом слідчими прокуратури може бути зупинене внаслідок недоліків, які закладені у цьому законі про ДБР.

– Ця загроза є й досі?

Треба негайно усунути

Сергій Горбатюк: Є. І її треба негайно усунути.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG