Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: детективи НАБУ розслідують понад 70 проваджень


Артем Ситник
Артем Ситник

На початок лютого детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили понад 70 проваджень, заявив директор бюро Артем Ситник під час презентації звіту про діяльність відомства.

Він повідомив, що незабаром вже будуть результати по одному із перших кримінальних проваджень – щодо службових осіб державного підприємства «Запоріжжяобленерго».

«Під час розслідування було встановлено, що внаслідок укладення незаконних договорів із приватними структурами останнім було передано право вимагати кошти у сумі 346 мільйонів гривень у великих споживачів електроенергії», – сказав Ситник, зауваживши, що НАБУ вже звернулося до суду для визнання угод «Запоріжжяобленерго» недійсними.

Інше провадженням, над яким працюють детективи НАБУ, пов’язане з компанією «Укргазвидобування» з приводу плати за ренту.

«Нами було встановлено, що окремі особи, в тому числі й народні депутати України, протягом 2014 – 2015 років, використовуючи схеми спільної діяльності приватних підприємств, реалізовували природний газ за заниженою вартістю через підконтрольні фірми. Внаслідок цього держава недоотримала прибуток на загальну суму близько 1 мільярда гривень», – повідомив директор Бюро.

У роботі Антикорупційного бюро також є провадження щодо службових осіб підприємств «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і «Енергоатом».

У квітні минулого року призначили Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Проте Антикорупційне бюро зареєструвало перші провадження лише у грудні минулого року, оскільки влітку проводився конкурс на посаду детектива НАБУ і лише у листопаді минулого року призначили керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Без створення цієї прокуратури працювати Національне антикорупційне бюро (НАБ) не могло.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG