Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: міністри НАТО домовилися спільно з ЄС протидіяти кризі мігрантів і гібридним конфліктам


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Міністри оборони НАТО та країн-партнерів альянсу домовилися спільно і максимально швидко посилювати південний та східний кордони альянсу, враховуючи загрози ісламізму та гібридної війни з боку Росії. Такі результати зустрічі міністрів у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі озвучив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.

«Європа зазнала найбільшої з часів Другої світової війни кризи мігрантів через конфлікти та нестабільність на південних кордонах альянсу. В основі протидії НАТО цій кризі є пропозиція Німеччини, Греції й Туреччини створити Другу морську команду НАТО в регіоні Егейського моря під загальним командуванням Німеччини», – зазначив він.

Столтенберґ уточнив, що йтиметься про безпеку в регіоні, розвідку, спостереження та протидію кримінальному трафіку людей, але «човни з біженцями ця місія назад не розвертатиме».

Аналогічні дії НАТО вчинить щодо турецько-сирійського кордону в рамках збільшення військової підтримки Туреччини.

Також міністри домовилися про сприяння НАТО військовій операції проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії та про посилення можливостей антитерористичної коаліції у напрямку «сприяння знищення угруповань бойовиків».

Окремо Столтенберґ згадав про погоджене міністрами посилення східного кордону НАТО та протидію ризикам гібридної війни, подібній конфлікту на сході України.

«Розвідка та спостереження є одним з елементів плану «гібридної стратегії» НАТО. Альянс навчиться розпізнавати, попереджати гібридні атаки та відповідати на них швидко. Важливим є посилення захисту країн-членів щодо важливих систем: захист енергозабезпечення, водних, продовольчих ресурсів та комунікацій», – сказав він.

В усіх цих кроках НАТО домовилося про пряму координацію зі структурами Євросоюзу.

Столтенберґ пообіцяв, що військові експерти найближчим часом деталізують механізми реалізації цієї стратегії посилення НАТО.

Одним з елементів зміцнення безпеки альянсу є співпраця з його партнерами. Так, нині в Брюсселі проходить засідання комісії «НАТО – Грузія».

XS
SM
MD
LG