Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрили пам’ятну дошку бельгійцю, який писав про Україну


 ©Shutterstock)
©Shutterstock)

В Києві на території Михайлівського монастиря відкрили пам’ятну дошку письменнику та поету Марселю Тірі, який під час Першої світової війни воював у складі бельгійського автобронедивізіону на Галичині та писав про Україну.

Тірі – автор повісті «Проїздом у Києві», в якій він розповідає про життя міста під час облоги більшовицькою армією взимку 1917-1918 років.

Також на території монастиря починає роботу унікальна виставка про участь військових з Бельгії у бойових діях в Україні під час Першої світової війни – бельгійський бронедивізіон був створений в грудні 1914 року і направлений для підтримки операцій проти німців та австрійців на Галичині. Після революції в Росії та облоги Києва армією більшовиків дивізіон на тривалий час прихистив Михайлівській монастир.

«Це привід нагадати про епізод спільної історії України та Бельгії», – заявив посол Бельгії в Україні Люк Якобс під час відкриття меморіалу.

Відкриття меморіалу та виставки організовані до сторіччя Першої світової війни та проходять за підтримки Посольства Бельгії в Україні.

XS
SM
MD
LG