Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін пропонує концепцію «прозорого бюджету»


©Shutterstock
©Shutterstock

У Міністерстві фінансів України пропонують концепцію «прозорого бюджету» і сподіваються, що Кабмін її ухвалить.

Відомство розробило проект, у якому планує об’єднати системи державної фіскальної служби, митниці, Мінфіну та казначейства, а також системи державних закупівель ProZorro задля створення єдиного порталу використання публічних коштів.

До цього проекту долучився й Національний банк України, повідомляє заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова.

Окрім того, у відомстві планують залучити до «прозорого бюджету» й комерційні банки.

«Це має бути повноцінна інформаційна інтегрована система, яка охоплює фактично всі публічні фінанси в Україні. Ми маємо великий обсяг інформації, але вона не є в одному місці. Це допоможе серйозно скоротити питання паперу і запитів,стандартизує ці дані і дасть нові інструменти для аналізу», – каже Маркарова.

За її словами, система буде охоплювати не тільки державний бюджет, а й місцеві бюджети, що має сприяти фінансовій децентралізації.

Концепція буде працювати на основі вже існуючого порталу публічних фінансів України «Є-Дата». Серед майже 80 тисяч розпорядників реєстрів казначейства – державних та комунальних підприємств, на сьогодні зареєстрували свої особисті кабінети на порталі «Є-Дата» майже 24 тисячі.

З квітня Міністерство фінансів почне перевіряти, як державні та комунальні підприємства вносять туди свої фінансові звіти.

Вже рік в Україні діє закон про «Про відкритість використання публічних коштів», який визначає порядок забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

XS
SM
MD
LG