Доступність посилання

ТОП новини

Полонені на Донбасі можуть не дожити до наступних переговорів – «Євромайдан SOS»


Учасники прес-конференції щодо звільнення полонених на Донбасі, 11 лютого 2016 року
Учасники прес-конференції щодо звільнення полонених на Донбасі, 11 лютого 2016 року

Координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук заявляє, що полонені на Донбасі можуть не дожити до наступних переговорів щодо їхнього звільнення.

«Поки політики домовляються про їхнє звільнення, людям доводиться сидіти в занедбалих підвалах і гаражах, проходити катування та знущання і кожного дня боротися за своє життя», – сказала вона.

З 12 лютого громадська ініціатива «Євромайдан SOS» спільно з правозахисниками, розпочнуть інформаційну кампанію – «Поверніть їх додому живими», в рамках якої буде проводитись онлайн-акція –#FreeDonbasHostages.

До цієї кампанії залучатимуть всіх небайдужих українців та іноземців. Організатори акції наполягають на тому, щоб наступної зустрічі «Нормандської четвірки», яка запланована на 13 лютого, питання звільнення полонених розглянули першочергово.

Напередодні уповноважена президента України з врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що станом на 9 лютого проросійські бойовики утримують 136 полонених та заручників.

27 січня після засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер заявила, що питання обміну заручниками залишається заблокованим сепаратистами.

13 січня після чергового засідання Контактної групи сторони домовилися про звільнення з полону найближчим часом понад 50 людей з обох сторін конфлікту. Але обміну не відбулося. 20 січня Оліфер повідомила, що обмін заручників зірвали «представники окремих районів Донецької та Луганської областей». Сепаратисти звинуватили Київ у зриві обміну полоненими.

Звільнення й обмін полоненими є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG