Доступність посилання

ТОП новини

Медвєдєв застерігає від можливої «світової війни» через Сирію


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв застерігає від можливої «довготривалої» чи «світової війни», якщо рішення щодо залагодження сирійської кризи не буде знайдене.

11 лютого в інтерв’ю німецькій газеті Handelsblatt Медведєв заявив, що Вашингтон і Москва мусять використати свій вплив для тиску на всі сторони конфлікту у Сирії задля досягнення перемир’я.

За словами Дмитра Медведєва, якщо війська Саудівської Аравії будуть залучені до наземної операції у Сирії у рамках міжнародної коаліції під проводом США, це штовхне цю країну у довготермінову війку. Як приклад, Медведєв назвав Афганістан.

Російський прем’єр наголосив, що США та арабські країни мусять добре подумати перед тим, як втручатися у ситуацію у Сирії. «Всі сторони мають змусити себе сісти за стіл переговорів замість того, щоб розв’язувати світову війну», – сказав Дмитро Медведєв.

11 лютого у Мюнхені відбувалася зустріч Міжнародної групи підтримки Сирії.

Франція, Великобританія і їхні союзники у Раді безпеки ООН закликали Росію припинити завдавати повітряних ударів по сирійській провінції Алеппо. У США заявляють, що російські авіаудари по позиціях супротивників режиму Башара аль-Асада зміцнюють позиції угруповання «Ісламська держава».

3 лютого у Женеві були зупинені переговори про врегулювання сирійського конфлікту. Представники сирійської опозиції на переговорах вимагали допомоги 18 оточеним районам Сирії, які контролюють представники опозиції.

Росія восени минулого, 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Але, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів нанесені по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Повітряні удари у Сирії проти угруповання «Ісламська держава» також проводить коаліція під проводом США. 9 лютого міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр підтвердив можливість надсилання саудівських спецпризначенців до Сирії.

XS
SM
MD
LG