Доступність посилання

ТОП новини

Порушення Росією прав людини у Криму і на Донбасі загрожує світу – МЗС України


У МЗС України заявляють, що «уважно відстежують усі випадки переслідування за політичними та національними мотивами, залякування, застосування тортур, викрадення людей, які здійснює російська влада або за її безпосередньої участі, на окупованому Кримському півострові і в окремих районах Донецької та Луганської областей».

«Протиправну і антигуманні поведінку держави-агресора і держави-окупанта відносно до людини, її прав і свободи є елементом прояви зростаючих у Російській Федерації тоталітаризму і диктатури, що матимуть безпосередню загрозу для Європи і міжнародної безпеки», – мовиться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій 11 лютого.

У МЗС України також заявили про неприпустимість застосування тортур до українських громадян, яких незаконно утримують у Росії – Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та інших.

«Розглядаємо цю політику насильства і приниження з боку Російської Федерації як незаперечне підтвердження політичної ангажованості, безпідставність і абсурдність усіх справ, які нині ведуться проти захоплених українців, а також нездатність влади Росії довести свої звинувачення правовими методами», – зазначили в МЗС України.

У Криму 11 лютого відбулися обшуки в будинках кримських татар. Муфтій України Саїд Ісмагілов повідомив про затримання дванадцятьох осіб, двох з яких після допиту відпустили. У Меджлісі кримськотатарського народу назвали нинішні обшуки новою хвилею репресій проти кримських татар.

Після анексії Криму Росією в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів регулярно проводять обшуки за участю російських спецслужб. Про це у звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG