Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: Кремль повторює радянські репресії і геноцид кримських татар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії зупинити репресії проти кримських татар на окупованому нею півострові.

У МЗС заявляють, що глибоко занепокоєні «кричущою протиправною діяльністю російських окупаційних сил в Автономній Республіці Крим проти кримських татар, наслідком якої стали масові незаконні обшуки і безпідставні затримання 11 та 12 лютого 2016 року тринадцяти громадян України – представників кримськотатарського народу».

«Грубо порушуючи права і свободи людей, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України стали заручниками російського окупаційного режиму на своїй рідній землі, Кремль у 21-му сторіччі повторює жахливі радянські репресії 30-х років 20-го століття, а також геноцид кримських татар 1944 року», – наголосили у відомстві.

МЗС вимагає від Росії негайно припинити політичні репресії проти громадян України і звільнити незаконно утримуваних Еміра Усейна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Ельдара Селямієва і Мусліма Алієва.

«Ми звертаємося до демократичного світу із закликом посилити спільний дієвий тиск на державу-окупанта, адже те, що сьогодні відбувається в окупованому Криму, є не лише грубим порушенням міжнародного права, але й зухвалою зневагою усіх загальнолюдських цінностей», – наголосили в МЗС.

В окупованому Росією Криму 11 лютого відбулися обшуки в будинках кримських татар. Пізніше прокурор призначеного Росією уряду Наталія Поклонська повідомила про затримання чотирьох людей у межах кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір». За версією російського слідства, «один із членів партії «Хізб ут-Тахір аль-Ісламі» організував місцевий осередок цієї терористичної організації, яка діяла на території Ялти і Алушти».

За повідомленням кримськотатарської журналістки Лілі Буджурової, під вартою залишилися Емір Усеїн Куку, Вадим Сірук, Енвер Бекіров та Муслім Алієв. Ще вісьмох людей, затриманих 11 лютого, відпустили.

12 лютого голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв повідомив про новий обшук і затримання, які відбулися в селі Вікторівка Бахчисарайського району в родині Ельдара Селямієва. Після цих обшуків Селямієва вивезли в невідомому напрямку.

XS
SM
MD
LG