Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розслідують обшуки у Криму 11 і 12 лютого – прокуратура АРК


У прокуратурі Автономної Республіки Крим при Генеральній прокуратурі України повідомляють про початок виробництва декількох кримінальних справ за фактом обшуків у будинках кримських татар 11 і 12 лютого.

У відомстві заявляють, що «незаконно створені на тимчасово анексованій території півострова Крим органи вчергове з надуманих причин грубо порушують основні права і свободи людини і громадянина на свободу, особисту недоторканність і недоторканність житла чи іншого володіння особи, які гарантовані не тільки Конституцією України, але й низкою міжнародних актів».

«Встановлено, що 11 лютого 2016 року озброєними співробітниками незаконно утвореного на території анексованого Російською Федерацією півострова Крим органу безпеки – підрозділи ФСБ Росії на підставі рішень так званих судів, ухвалених за клопотанням «органів прокуратури в Криму», всупереч чинному законодавству України, проведено низку обшуків у будинках осіб кримськотатарської національності в Бахчисараї, Ялті, Алушті, Холмівці. Крім того, зазначені особи протиправно затримали кілька людей нібито у зв'язку з їх причетністю до терористичної організації», – мовиться у повідомленні ГПУ.

За цими фактами правоохоронні органи АР Крим вжили низку кримінальних проваджень за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі людини) і ч.2 ст.162 КК України (порушення недоторканності житла).

Згідно ч.2 ст.12 закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України» матеріали вищевказаних кримінальних проваджень направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.

У Криму 11 лютого відбулись обшуки в будинках кримських татар. Були затримані 12 осіб, після допитів більшість відпустили. Пізніше російський прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила про затримання 4 осіб у рамках кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір». У п'ятницю 12 лютого для чотирьох затриманих – Емір-Усеїна Куку, Енвера Бекірова, Мусліма Алієва й Вадима Сірука – суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту до 8 квітня.

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали ці обшуки новою хвилею репресій проти кримських татар.

Обшуки у Криму тривали і 12 лютого.

Міністерство закордонних справ України у зв'язку з цим 12 лютого висловило протест і закликало посилити тиск на Росію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG