Доступність посилання

ТОП новини

Москаль закликав уряд визначитися з транзитними російськими «фурами»


Учасники блокади російських вантажівок у Житомирській області, фото 13 лютого 2016 року
Учасники блокади російських вантажівок у Житомирській області, фото 13 лютого 2016 року

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль закликав уряд визначитися, що робити з російськими вантажівками-«фурами», які транзитом їдуть через Україну з Євросоюзу чи до ЄС.

За його словами, після того, як днями активісти почали блокувати транзит російського вантажного транспорту в кількох областях України, ситуація в Нижніх Воротах (в’їзд на Закарпаття з боку Львівщини на Верецькому перевалі) залишається нормальною: починаючи з суботи ранку й протягом ночі на неділю жодної спроби проїзду «фур» із російськими номерами через Нижні Ворота не було, пункт пропуску працює в звичайному режимі.

Немає жодних ексцесів і на контрольно-пропускних пунктах, що розташовані на кордонах із країнами ЄС у межах Закарпаття: через КПП «Дяково» станом на ранок неділі оформлена одна «фура» з російськими номерами, яка виїхала в Румунію, а через КПП «Ужгород» дві російські «фури» виїхали у Словаччину. Ці машини стояли на митному оформленні ще до початку акції, і більше російських «фур» на КПП області нині немає, заявив Москаль на своєму сайті.

«Однак виникає інша проблема. З боку Румунії, Словаччини та Угорщини за добу через закарпатські КПП в Україну в’їхало близько 100 «фур» із російськими номерами. Усі вони оформлені митницею та прикордонниками, оскільки жодних підстав не оформляти їх немає. Щодо російських «фур», які транзитом в’їжджають на територію України з Євросоюзу (так само, як і щодо тих, що їдуть через Україну в Євросоюз), уряд мав би зібратися на екстрене засідання й ухвалити принципове рішення, на яке ми чекаємо», – заявив Москаль.

Протягом останніх кількох днів у кількох областях України почав поширюватися громадянський рух за блокування транзиту російських товарів через українську територію у відповідь на дії Росії. Активісти зверталися до Москаля як до голови ОДА Закарпаття, через яке останнім часом іде найбільший транспортний потік російських вантажів, із проханням закликати владу України офіційно заборонити такий транзит.

Росія з початку січня 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією до Казахстану, що на практиці обернулося практично повним блокуванням українського транзиту через територію Росії.

XS
SM
MD
LG