Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: заборона на транзит російських вантажівок є «свавіллям» Києва


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

У Кремлі вважають обурливою ситуацію з блокуванням транзиту російських вантажівок через територію України. Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав такі дії «свавіллям». «Це абсолютно суперечить нормам міжнародного права, принципам міжнародної організації, яка займається міжнародними перевезеннями», – сказав Пєсков.

Речник також зазначив, що в Кремлі «уважно стежать за ситуацією». Однак, за його словами, йому поки що не відомо про офіційне припинення транзиту російських фур, про яку 15 лютого оголосив уряд України. «Це, що називається, ні в які ворота не лізе», – заявив Пєсков.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв не виключив заборону на проїзд російськими дорогами будь-яких транспортних засобів, зареєстрованих в Україні. Дії Києва він назвав порушенням міжнародних правил перевезення і «неподобством».

В опублікованій 15 лютого заяві Кабінету міністрів України наголошується, що Росія порушила правила Світової організації торгівлі і міжурядову угоду, зупинивши рух українських вантажних автомобілів своїми дорогами. Захід у відповідь з боку України буде діяти «до отримання пояснень від російської сторони і вирішення даного питання», наголосили в уряді.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна проводить консультації з країнами ЄС щодо виконання Росією базових принципів СОТ.

14 лютого Міністерство транспорту Росії заборонило пересування по російських дорогах вантажних автомобілів, зареєстрованих в Україні. Це рішення у відомстві назвали «заходами у відповідь» на дії українських активістів, які з 11 лютого блокують проїзд російських вантажівок по території України.

XS
SM
MD
LG