Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: Асад заявив, що досягти припинення бойових дій буде важко


Башар аль-Асад, архівне фото
Башар аль-Асад, архівне фото

Президент Сирії Башар аль-Асад заявив, що виконати міжнародну домовленість про припинення бойових дій у цій країні буде важко.

«Вони кажуть, що хочуть припинення вогню за тиждень. А хто здатен виконати всі умови й вимоги за тиждень? Та ніхто!» – заявив він, виступаючи на телебаченні.

До того ж якщо зупинення бойових дій і відбудеться, воно не означатиме, що кожна сторона припинить застосовувати зброю, додав він.

Асад також наголосив, що будь-яке політичне врегулювання в Сирії може відбутися тільки на засадах нині чинної сирійської конституції.

Сирійська опозиція заявляє, що будь-яке політичне врегулювання в Сирії може відбутися тільки за умови, що в ньому не братиме участі Асад і найбільш наближені до нього діячі нинішньої влади.

12 лютого в Мюнхені досягли домовленості припинення бойових дій у Сирії, що має початися через тиждень. Але вона не стосується двох угруповань, які переважно залічують до терористичних: екстремістського угруповання «Ісламська держава», а також пов’язаного з ісламістською мережею «Аль-Каїда» угруповання «Джабгат ан-Нусра» («Фронт перемоги»), яке воює на боці сирійської опозиції і проти Асада, і проти «Ісламської держави». Існують побоювання, що війська влади Сирії, яка називає «терористами» всіх своїх супротивників, і Росії, яка втрутилася в Сирії у громадянську війну на боці влади Асада і слідом за нею теж називає всіх її супротивників «терористами», продовжать удари по сирійській опозиції, заявляючи, що завдають їх по «терористах». Як звертали увагу критики домовленості, вона не передбачає ніякої відповідальності за її порушення.

XS
SM
MD
LG