Доступність посилання

ТОП новини

Росія й Саудівська Аравія домовилися заморозити видобуток нафти


Алі ан-Наїмі, архівне фото
Алі ан-Наїмі, архівне фото

Росія й Саудівська Аравія, найбільші у світі видобувники сирової нафти, домовилися заморозити її видобуток на рівні за січень за умови, що інші теж вчинять так само.

Таке замороження буде адекватним, заявив саудівський міністр нафти Алі ан-Наїмі після зустрічі з міністром енергетики Росії Олександром Новаком, що відбулася у столиці Катару Досі.

За його словами, Катар і Венесуела погодилися пристати на таке замороження. Наїмі висловив сподівання, що й інші видобувники нафти погодяться на таке рішення.

Натомість Іран заявляє, що буде нарощувати своє видобування нафти, сподіваючись відновити свою частку на ринку після багатьох років міжнародних санкцій, що були зняті в січні.

Значні обсяги видобування нафти у світі останнім часом, що перевищили обсяги попиту, призвели до зниження цін на нафту більш як на 70 відсотків порівняно з рівнем червня 2014 року й сягали 28 доларів за барель, а нині становлять близько 34 доларів за барель. Це створює фінансові проблеми для країн, економіки яких залежать від експорту нафти – зокрема, Росії, Азербайджану, Іраку тощо.

XS
SM
MD
LG