Доступність посилання

ТОП новини

Суд задовольнив клопотання про об’єднання справ проти екс-беркутівців щодо розстрілів майданців


Святошинський районний суд Києва задовольнив клопотання обвинувачення про об’єднання кримінальних проваджень щодо колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо інших екс-беркутівців.

Суд передав кримінальне провадження складу суду, який розглядає справу екс-беркутівців Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, для вирішення цього питання.

Під час підготовчого слухання прокуратура та представники потерпілих одностайно виступили за об’єднання цього кримінального провадження із справою проти інших обвинувачених у розстрілах на вулиці Інститутській – Зінченка та Аброськіна, яка також розглядається у Святошинському суді.

За словами прокурора Романа Псюка, обидва провадження стосуються тих самих потерпілих, які постраждали у першій половині дня 20 лютого на вулиці Інститутській.

«Крім того, спільним є злочин, який вчинили ці особи, за винятком Тамтури й Янішевського, які проходять і по статті «Незаконне заволодіння зброєю». Закон дає всі підстави для об’єднання цих справ, зокрема 2 стаття Кримінально-процесуального кодексу. Щодо законності об’єднання ніяких питань не виникає», – сказав він.

Водночас захист наполягає на тому, що об’єднання справи суттєво затягне судовий процес, бо його доведеться починати із самого початку. Крім того, адвокати обвинувачених заявили про те, що рішення про об’єднання мав вирішувати інший склад суду, та апелювали до різниці між обома кримінальними провадженнями.

«Аброськіну та Зінченку інкримінують 39 загиблих, а Маринченку, Янишевському й Тамтурі – 48 загиблих, 80 замахів на вбивство, терористичний акт та перешкоджання мирним зібранням. Обсяг звинувачення тут є значно більшим», – зауважив захисник Олександр Горошинський.

Крім того, суд вирішив продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишніх беркутівців, яких обвинувачують у розстрілі учасників Євромайдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Олег Янішевський, Сергій Тамтура та Олександр Маринченко перебуватимуть в СІЗО до 26 лютого до наступного засідання.

На початку лютого Генпрокуратура повідомила про направлення до суду обвинувальних актів стосовно трьох співробітників спецпідрозділу «Беркут», яким інкримінують вбивство 48 активістів Євромайдану і завдання вогнепальних поранень 85 учасникам акцій протесту.

Як повідомив керівник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, «цим особам інкримінується вчинення терористичного акту, перевищення службових обов’язків, навмисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину».

Під арештом Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають з березня-квітня 2014 року.

У січні 2015 року Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченку та Аброськіну найвищої кари – довічного позбавлення волі.

Зінченка і Аброськіна підозрюють у вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. У вересні 2014 року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG