Доступність посилання

ТОП новини

Комісар «Фейк». Як львівські студенти обдурили журналістів


Студенти журналістського факультету УКУ перевірили, наскільки сумлінно працюють вітчизняні новинкарі

Більше ніж 15 українських видань оприлюднили «фейкову» новину про те, що продовження відомого європейського серіалу «Комісар Рекс» зніматимуть у Львові. Цю «качку» навмисно поширили студенти львівської Школи журналістики Українського католицького університету (далі УКУ) у рамках експерименту, присвяченого пропаганді і фейкам у ЗМІ. Деякі редактори видань, які надрукували новину про зйомки, вважають подібні експерименти «неетичними». Радіо Свобода поспілкувалося з двома сторонами експерименту.

Вигаданий бюджет у 6 мільйонів євро, підроблена сторінка у Facebook та ескізи «зйомок» на звичайному папірці – щоб надурити українських журналістів студентам львівської Школи журналістики УКУ знадобилося 6 днів і 9 доларів. Саме за цей час і цим коштом вони створили у соцмережі сторінку «Kommissar Rex in der Ukraine / Комісар Рекс в Україні», де оголосили про майбутні зйомки українського сезону серіалу про поліцейського та його напарника – відважного пса. Про це розповів куратор експерименту, медіаактивіст Андрій Приймаченко.

Ми домовилися, що ми даємо якомога більше «фактів» і зачіпок, які можна було б перевірити
Андрій Приймаченко
Але ніхто не перевірив «фактів» і просто поширили недостовірну інформацію
Андрій Приймаченко


«Ми навмисно обрали таку тему, щоб вона була якомога менш серйозною, тобто вона не могла би спричинити жодної шкоди. Експеримент був потрібен для того, щоб показати нашій аудиторії, наскільки легко, навіть не маючи фактично нічого, запустити в медіа простір фейкову інформацію. Ми мали тільки доступ до Facebook і в експерименті ми витратили 9 доларів на платну рекламу на просування «доказів» у Facebook. А уявіть, якщо б у нас був не просто доступ до Facebook, а мережа ЗМІ і не 9 доларів, а кілька сотень мільйонів доларів бюджету, власне, як у російських ЗМІ?» –зазначив у розмові з Радіо Свобода Приймаченко.

На думку куратора експерименту, студенти надали достатньо провокаційної інформації, яку легко було перевірити, проте жоден журналіст цього не зробив.

«Ми домовилися між собою, що ми даємо якомога більше «фактів» і зачіпок, які можна було б перевірити. Ми сказали, що з української сторони цей проект представляє Міністерство інформації, потім ми знайшли реальний європейський фонд, який можна знайти, ми вказали цифри у 6 мільйонів євро – що це бюджет серіалу. І участь відомого актора Пашиніна, що він у нас буде виконувати головну роль. Ми дали 4 факти, які, по-перше, мали б викликати сумніви. Наприклад, який стосунок має Міністерство інформації до створення серіалу? Але ніхто не перевірив «фактів» і просто поширили недостовірну інформацію», – каже медіаактивіст Приймаченко.

За його словами, щонайменше 15 українських видань поширили цю «качку», зокрема: телеканал новин «24», «Комсомольская правда», «Аргументи і факти», Zaxid.net, zik.ua та інші. Інформація також широко розійшлась у соцмережах.

14 лютого ініціатори експерименту «розкрили карти» на своїй сторінці у Facebook. Зокрема вони написали, що «вели сторінку від імені знімальної групи нового, українського, сезону «Комісара Рекса», аби подивитися, як швидко про це напишуть у новинах. Ми не мали на меті образити конкретні медіа. Натомість згадували конкретні установи та людей, аби новинкарі мали змогу перевірити інформацію у першоджерел. Вони цим не скористалися».

Дехто й досі не спростував опублікований фейк

Після цього деякі з «довірливих» ЗМІ надали спростування. Серед них було і інформаційно-аналітичне інтернет-видання Zaxid.Net. Шеф редактор Олег Онисько в інтерв’ю Радіо Свобода назвав цей експеримент неетичним.

«Жодним чином не знімаю і не виправдовую наших журналістів і чергового редактора, який допустив цю публікацію, – каже він. – Мене обурило, що цей фейк зроблений з відома школи журналістики УКУ. Коли реальні журналісти щодня відсіюють десятки фейків, цього ніхто не помічає, бо це не з’являється на шпальтах. З таким самим успіхом вони могли підпалити кампус УКУ, щоб перевірити дію пожежної сигналізації. Мені здається, що це є неетична річ, і чергове підкидання лайна на вентилятор».

Крім того, Олег Онисько наголосив, що перевірити інформацію було неможливо.

«Ця інформація з’явилася в суботу по обіді, зрозуміло, що офіційна перевірка інформації була неможлива. Ви можете дзвонити в міністерство, але Вам ніхто не відповість», – заважив він.

Навіть після того, як оприлюднили інформацію про те, що український серіал «Комісар Рекс» – цей фейк, деякі українські ЗМІ не дали спростування. Так наприклад, читачі сайтів «Новостимира.пресс», Znay.ua і «ДонПресс» і досі можуть чекати на продовження серіалу. А сайт журналу «Наталі», вже після того, як експеримент розкрили, 15 лютого оприлюднив статтю «В Украине появится свой «Комиссар Рекс». Тільки після дзвінка Радіо Свобода у редакцію журналу, публікацію видалили.

Після початку російсько-українського конфлікту тема «дезінформації як основного елементу гібридної війни» в Україні є дуже актуальною. Торік ЄС і НАТО домовилися спільно протистояти загрозам гібридної війни, яку Росія розв’язала проти України.


На тему дезінформації:

15.02.2016
Україна і Росія. У Євросоюзі взялися за брехню Кремля

Які типи дезінформації використовує Кремль у Європі, розповідає європейський дипломат, наближений до групи ЄС, що протидіє російській пропаганді далі

15.02.2016
Антологія сучасних міфів про Крим спростовує меседжі ЗМІ Росії

Збірка налічує спростування 30 найпоширеніших міфів на кримську тематику. далі

13.02.2016
Порошенко Путіну, Медведєву і Лаврову: припиніть займатися пропагандою в Європі

«Ми не дамо вам навіть найменшої можливості займатися пропагандою, пропагандою кремлівського стилю для отруєння думки європейських народів» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG