Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: після втручання Росії в Сирії різко зросло число цивільних жертв


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України з тривогою відзначає, що після військового втручання Росії в сирійський конфлікт під прикриттям боротьби з тероризмом різко збільшилася кількість жертв та постраждалих серед мирного сирійського населення, в тому числі жінок та дітей, мовиться в заяві МЗС у вівторок.

У Києві різко засуджують авіаудари, здійснені 15 лютого на цивільні об’єкти в північних районах Сирії, заявили в МЗС.

«У цьому зв’язку Міністерство закордонних справ України наголошує, що невибіркові обстріли цивільних цілей, включаючи школи та медичні заклади, становлять грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Наголошуємо на правовій відповідальності всіх, хто здійснює та допускає такі порушення», – мовиться в заяві.

15 лютого в Організації Об’єднаних Націй повідомили, що в Сирії загинули не менш як 50 мирних мешканців унаслідок здійснених протягом дня обстрілів п’яти лікарень і двох шкіл на півночі країни – в регіонах, які контролюють сили опозиції. Як мовилося в заяві з цього приводу, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив глибоку стурбованість повідомленнями про це й назвав повітряні удари по цивільних об’єктах щонайгрубішим порушенням норм міжнародного права.

Як повідомив його речник Фархан Хак, дані про загибель цивільних, серед них і дітей, і поранення ще багатьох у провінціях Алеппо й Ідліб надійшли з різних джерел.

Він не став уточнювати, хто здійснив ці удари.

Раніше того дня чільний представник міжнародної неурядової організації «Лікарі без кордонів», яка керує однією з розбомблених лікарень у місті Маарат-ан-Нууман, Меґо Терзян заявив, що в організації мають підстави вважати: удари здійснили або сирійські урядові, або російські війська. Група спостереження за правами людини в Сирії теж повідомила з посиланням на свої джерела, що по цій лікарні вдарили російські літаки.

Росія, а також Сирія заперечили такі звинувачення і у відповідь звинуватили в обстрілах західну коаліцію.

XS
SM
MD
LG