Доступність посилання

ТОП новини

Київ не проти виборів в окупованих районах Донбасу, але є питання про безпеку


«Президент-готель» у Мінську, де відбуваються зустрічі Тристоронньої контактної групи
«Президент-готель» у Мінську, де відбуваються зустрічі Тристоронньої контактної групи

«Ми знаємо, що стільки боєприпасів перетинає кордон, що ці боєприпаси можуть скласти основу для будь-якої наступальної операції» – Клімкін

У Мінську в середу має відбутися зустріч Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. За словами українських дипломатів та представників України в цій групі, якщо зустріч відбудеться, то проходитиме в атмосфері загострення ситуації на Донбасі, куди Росія стягує важку техніку та продовжує використовувати «заборонену зброю». Відповідальність за загострення та можливий зрив зустрічі українська сторона покладає на Росію.

ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні зустрічі контактної групи в Мінську міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що повідомив західним партнерам України по «нормандській четвірці» про те, що Росія не виконує умов мінських угод.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Я поінформував учасників сьогоднішньої зустрічі про те, що відбувається: про те, що зараз відбуваються практично спільні навчання російських військових – тих, що є на території Донбасу і, звичайно, найманців, я показав декілька фото, наприклад, як постачається російська зброя через кордон. Лавров на це відповідним чином не відреагував» , – сказав міністр закордонних справ України, виступаючи перед українськими журналістами під час Мюнхенської безпекової конференції, що проходила минулих вихідних.

Він також наголосив, що Україну непокоїть питання гарантування безпеки під час виборів, які, згідно з мінськими домовленостями, мають відбутися на окупованих частинах території Донбасу. За словами Клімкіна, українська сторона готова обговорювати в Мінську підготовку до виборів, але вона звернула увагу німецької та французької сторони на постійні порушення домовленостей з боку Росії.

Постійно використовується заборонена зброя, постійно використовується важка артилерія, важкі міномети, ця тенденція абсолютно не припиняється, тенденція до абсолютно свідомої дестабілізації
Павло Клімкін

«Ми знаємо, що стільки боєприпасів перетинає кордон, що ці боєприпаси можуть скласти основу для будь-якої наступальної операції. Я попередив про це і німецьку і французьку сторону, що зараз відбувається просто шалене постачання зброї. Постійно використовується заборонена зброя, постійно використовується важка артилерія, важкі міномети, ця тенденція абсолютно не припиняється, тенденція до абсолютно свідомої дестабілізації», – заявив міністр закордонних справ України.

Про те, що в таких умовах зустріч контактної групи в Мінську 17 лютого може не відбутися, в ефірі одного з українських телеканалів заявив представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

За його словами, після останніх розмов з представниками нормандської четвірки у Мюнхені, зустріч може не відбутися, бо «навряд чи є завдання, які можуть бути розглянуті». Він наголосив, що «більше половини питань стосувалися безпеки і політичного процесу.

В інтерв’ю Радіо Свобода Безсмертний сказав, що російська сторона досі не виконала безпекові пункти угоди.

Чому Мінські угоди не працюють? Чого очікувати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:52 0:00

Якщо немає безпеки, говорити про можливе політичне врегулювання передчасно
Роман Безсмертний

«Якщо немає безпеки, говорити про можливе політичне врегулювання передчасно. Це можна тільки обговорювати. Не виключаю, що з плином часу вогонь припиниться, відновлять свою роботу державні інститути і проведення виборів стане можливим. Утім, на жаль, інша сторона відмовляється від участі у виборах представників всеукраїнських політичних партій. Вони наполягають на участі самовисуванців, які проживають на тій території не менше двох років», – заявив Безсмертний.

Російська сторона постійно заявляє, що, вона не бере на участі в конфлікті, а тому не несе відповідальності за виконання мінських угод. Москва закликає Україну до прямого діалогу з сепаратистськими угрупованням «ДНР» і «ЛНР». Що стосується Криму, то Росія вважає це питання закритим.

На дотичну тему:
16.02.2016
Ситуація для мешканців Донбасу погіршується через обстріли – Гуґ

Спостерігачі ОБСЄ й надалі скаржаться, що сепаратисти обмежують їм доступ до територій далі

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG