Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування справ Майдану може зупинитися – Генпрокуратура


Майдан у вогні. Наступ силовиків в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року
Майдан у вогні. Наступ силовиків в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року

Усіх причетних до розгону все одно не покарають – адвокат родин Небесної сотні

Київ – 18 лютого минає два роки від початку кульмінації Революції гідності: того дня силовики жорстко розігнали мирну ходу мітингарів до Верховної Ради, потім був масований штурм Майдану, пожежа в Будинку профспілок. За цими подіями Генпрокуратура зібрала 1200 томів доказової бази. Але з 1 березня розслідування справ Майдану може зупинитися, наголосив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк. Річ у тім, що набуде чинності закон про Державне бюро розслідувань, який залишить слідчих прокуратури без повноважень. Тим часом адвокати родин Небесної сотні зазначають – розслідування і без того ведуть повільно, воно може зупинитися і без дії закону.

Розслідування справ Майдану може зупинитися – Генпрокуратура
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Генпрокуратура встановила підозрюваних у скоєнні злочинів під час розгону протестувальників біля Верховної Ради та штурму силовиками Майдану 18-19 лютого 2014 року, про підозру оголошено 27 особам, 17 з них наразі перебувають у розшуку. Про це повідомив начальник управління спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

«Всього за подіями 18-19 лютого 2014 року повідомлено про підозру 27 особам, обвинувальні акти щодо восьми з них направлено до суду. У розшуку знаходяться 17 осіб, в тому числі колишній глава держави, керівництво МВС, внутрішніх військ, СБУ та київської міліції», – зазначив Горбатюк.

За його словами, до суду направлено також обвинувачення щодо трьох «тітушок», яких підозрюють у замахах на вбивство мітингувальників у ніч на 19 лютого на перехресті Володимирської та Великої Житомирської вулиць у Києві. 16 лютого цього року скерували до суду обвинувачення стосовно екс-начальника головного управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щоголєва за звинуваченням у перевищенні повноважень під час розгону мітингувальників, а також прийнятті та виконанні злочинного наказу керівництва. До суду направлено також обвинувальний акт стосовно командира харківської роти спецпідрозділу «Беркут», якому інкримінується перевищення влади і службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

Зіткнення демонстрантів із силовиками в урядовому кварталі Києва 18 лютого 2014 року
Зіткнення демонстрантів із силовиками в урядовому кварталі Києва 18 лютого 2014 року

Горбатюк зауважив, що за подіями 18-19 лютого 2014 року ГПУ зібрала 1200 томів доказової бази. Начальник управління спецрозслідувань однак наголосив, що через те, що набуде чинності закон про Державне бюро розслідувань в його нинішній редакції, з 1 березня розслідування справ Майдану може зупинитися. За словами Горбатюка, йдеться про можливе зупинення розслідування справ часів Майдану і справ проти посадовців режиму Януковича.

1 березня слідчі прокуратури втратять свої повноваження, вийде так, що справи є, а розслідувати їх не можна
Сергій Горбатюк

«Цим законом прописано, що 1 березня створюється Державне бюро розслідувань (ДБР), і з його створенням припиняють свою діяльність слідчі прокуратури. Тобто ДБР фактично ще не створене, нема кому передавати ці провадження, і 1 березня слідчі прокуратури втратять свої повноваження, вийде так, що справи є, а розслідувати їх не можна», – зазначає Горбатюк.

Він також додає – щоб розслідування справ Майдану не зупинялося, потрібно внести зміни до цього закону. Для внесення змін залишаються два сесійні дні.

Слідство і так просувається повільно – Дикань

Слідство і так просувається повільно, констатує один із адвокатів родин Небесної сотні Павло Дикань. Покарати всіх причетних до розгону Майдану не вийде, зауважує він, адже рядових силовиків упізнати фактично неможливо.

Ми, звичайно, погоджуємося з прокуратурою, що ця робота дуже важка, вони просуваються, але дуже повільно
Павло Дикань

«Там проблема в ідентифікації, і всі рядові співробітники правоохоронних органів, які брали участь у цій антитерористичній операції, вони анонімізовані і до відповідальності притягнені лише певні керівники підрозділів і голова СБУ в Києві та області Щоголєв. На жаль, це дуже складно розслідувати. Ми, звичайно, погоджуємося з прокуратурою, що ця робота дуже важка, вони просуваються, але дуже повільно», – говорить Дикань.

За даними Генпрокуратури, під час подій 18-19 лютого загинули 16 людей, в тому числі двоє – під час пожежі в Будинку профспілок, ще двоє – від дій «тітушок» на вулиці Володимирській. Крім того, понад 200 осіб поранені, з них третина – тяжко. Тими днями на Майдані загинули також шестеро правоохоронців.

За даними ГПУ, загалом під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 із них загинули.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG