Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін про позов Росії: Україна готова відстоювати свої інтереси у суді


Міністерство фінансів України заявляє про готовність Києва відстоювати свої інтереси в британському суді, куди Росія подала позов щодо відшкодування 3-мільярдного боргу.

«Україна має намір і повністю готова рішуче відстоювати свої інтереси щодо цих єврооблігацій в англійському суді», – йдеться в коментарі українського фінансового відомства.

17 лютого міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва звернулася до Високого суду Лондона з позовом про стягнення з України боргу в розмірі трьох мільярдів доларів.

«Позов був поданий після неодноразових безуспішних спроб закликати Україну до конструктивного діалогу про реструктуризацію заборгованості і визнати той факт, що єврооблігації, які належать Росії, є офіційним кредитом, і вимоги за ними повинні бути врегульовані на умовах, кращих, ніж були запропоновані Україною своїм приватним кредиторам», – сказав російський міністр.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні минулого року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Голова українського уряду заявив, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Міжнародний валютний фонд визнав цей борг офіційним боргом України, але це рішення стосується тільки цілей політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

XS
SM
MD
LG