Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про спецконфіскацію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект щодо удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації. «За» проголосували 252 депутати за мінімально необхідних 226, жодного голосу не віддав «Опозиційний блок» та партія «Відродження».

«Конфіскація активів застосовується до визначеного переліку злочинів, що чітко визначені у статті 3 директиви ЄС, зокрема: корупція, відмивання коштів, тероризм, торгівля людьми, незаконний обіг наркотиків, експлуатація дітей, кіберзлочини. Крім того, ми зазначаємо, що арешт майна накладається лише за ухвалою слідчого судді і суду», – сказав, презентуючи документ, голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін.

Крім того, зміни до Кримінального процесуального кодексу мають на меті забезпечити можливість накладення арешту на майно в кримінальному провадженні у випадку необхідності збереження доказів.

Цей законопроект у першому читанні Верховна Рада ухвалила 16 лютого, втім, тоді ЄС висловив занепокоєння внесеними до нього правками.

Ухвалити закони, необхідні для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом, у редакції, якої вимагає ЄС, раніше закликав президент України Петро Порошенко. У своєму зверненні президент наголосив, що «залишився буквально один-єдиний день, навіть лише вечір, для ухвалення останніх кількох законів, які відчиняють двері громадянам України для безвізових поїздок до країн Євросоюзу».

Депутати також ще повинні ухвалили два «безвізові» законопроекти: стосовно удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також законопроект щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

XS
SM
MD
LG