Доступність посилання

ТОП новини

Польща: Валенса відкинув звинувачення в колаборантстві


Лех Валенса в касці з українського Євромайдану, Ґданськ, 29 вересня 2014 року
Лех Валенса в касці з українського Євромайдану, Ґданськ, 29 вересня 2014 року

Колишній президент Польщі, а перед тим лідер спротиву комуністичній системі Лех Валенса відкинув і нові заяви про те, що він був платним інформатором комуністичних спецслужб.

Як заявив Валенса у соцмережах, він має намір довести в суді, що ніяких документів про це з його боку не існує. Валенса припустив, що документи, про які нині говорять у Польщі, могли бути сфальсифіковані.

Раніше в четвер Інститут національної пам’яті Польщі повідомив, що нещодавно були знайдені нові документи, що підтверджують співпрацю Валенси з репресивними спецслужбами комуністичних часів. Як сказав керівник інституту Лукаш Камінський, оприлюднюючи ці документи, серед них – зобов’язання Валенси надавати інформацію, підписане його власним іменем і агентурним іменем «Болек», а також його донесення і розписки в отриманні грошей. За словами директора інституту, документи знайшли днями в домі останнього міністра внутрішніх справ Польщі комуністичних часів Чеслава Кіщака, який помер минулої осені.

Раніше Валенса, якому нині 72 роки, визнавав, що свого часу був змушений підписати зобов’язання бути інформатором, але наполягав, що ніколи нічого не робив на його виконання. 2000 року спеціальний суд реабілітував його за цими звинуваченнями, заявивши, що ніяких доказів колаборантства «Болека» не було виявлено.

XS
SM
MD
LG