Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні виставкою і презентацією книги


У Дніпропетровську вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні. Вечір пам’яті «Ти пробач мені, мамо, за гіркії сльози» відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці з участю істориків, краєзнавців, бібліотекарів, журналістів, письменників, а також представників вірменської громади міста.

Спогадами про Сергія Нігояна, вірменина за національністю з Дніпропетровщини, одного з перших загиблих під час подій Революції гідності в Києві, поділився керівник Вірменського культурно-освітнього центру «Вардуї» у Дніпропетровську Грачія Задікян.

Бібліотекарі розгорнули пересувну виставку періодичних видань та публікацій, присвячених Небесній сотні, «Слава і вічна пам’ять героям», а також презентували читачам нове бібліографічне видання, видрукуване обласною бібліотекою, «Небесна сотня: герої не вмирають!», один із розділів якого присвячений Сергієві Нігояну.

«Матеріалів книг практично ще немає, але є газетні публікації, є фотографії, публікації в інтернеті, і ми все це об’єднали у виставку, присвячену Небесній сотні й Сергієві Нігояну. Наш земляк, перша жертва… Коротка, але незвичайна біографія – вірменин, батьки якого втекли від конфлікту в Нагірному Карабасі, народився у спокійній Україні, єдиний син своїх батьків, просто молодий, гарний юнак. І оцей сюжет, коли на Майдані він читає Шевченка… Чи то десь вище було так написано, чи то доля така: він, хлопець вірменського походження із Центральної України, з Дніпропетровщини, яка наполовину зросійщена, показав приклад патріотизму багатьом українцям, віддавши життя за свою нову батьківщину», – сказала Радіо Свобода краєзнавець, один із організаторів вечора Ірина Голуб.

Основні заходи на вшанування Героїв Небесної сотні в Україні заплановані на 20 лютого. У Дніпропетровську цього дня відбудеться покладання квітів до стели Небесної сотні, а також жалобні заходи на батьківщині Сергія Нігояна – в селі Березнуватівка Солонянського району.

20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної сотні – пам’ятний день на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті загиблих.

XS
SM
MD
LG