Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно більше зусиль, щоб утримати Великобританію в ЄС – Туск


Дональд Туск (©Shutterstock)
Дональд Туск (©Shutterstock)

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив після переговорів з лідерами ЄС у Брюсселі, які затягнулися до ночі, що потрібно більше зусиль для укладення угоди задля збереження у складі ЄС Великої Британії.

«Наразі я можу сказати тільки те, що ми досягли певного прогресу, але ще багато потрібно зробити», – сказав Туск журналістам в Брюсселі 19 лютого. Він висловив переконаність, що угоду таки буде укладено.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що налаштований оптимістично щодо шансів ухвалення угоди упродовж дня. Водночас лідери Італії та Ірландії висловили менший оптимізм з цього приводу.

Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер проведуть сьогодні ряд двосторонніх зустрічей, передусім з прем'єр-міністром Великобританії Дейвідом Камероном, щоб обговорити його вимоги реформування ЄС.

Після цього, за словами Туска, він зустрінеться з президентом Франції Франсуа Олландом, прем'єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем і прем'єр-міністром Чехії Богуславом Соботкою.

Олланд має застереження щодо вимог Камерона дати гарантії країнам, що не використовують валюту євро, водночас Мішель заперечив збереження Британії в союзі будь-якою ціною.

«Я хочу, щоб Великобританія залишилася в ЄС. Але я ще дужче сподіваюся, що Європа може рухатися вперед і бути сильнішою і що жоден глава держави не в змозі це зупинити», – сказав Олланд після прибуття на саміт.

Чеський прем’єр разом з чотирма країнами Східної Європи заперечують проти пропозиції Камерона скоротити соцвиплати мігрантам з інших країн ЄС, які працюють у Великобританії.

Камерон попередив, що не пристане на угоду з країнами ЄС, яка його не влаштовуватиме.

«Якщо ми зможемо отримати гарну угоду, я її прийму. Але я не буду погоджуватись на угоду, яка не відповідає тому, що нам потрібно», – сказав британський прем’єр.

Крім того, на саміті лідери домовилися провести спеціальну зустріч з турецьким керівництвом на початку березня щодо міграційної кризи, повідомив Туск. Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу теж мав бути на саміті в Брюсселі, але скасував свою поїздку через теракт в Анкарі.

XS
SM
MD
LG