Доступність посилання

ТОП новини

Посол ЄС: відсутність політичної волі перешкоджає створенню антикорупційного агентства


Ян Томбінський
Ян Томбінський

Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський вважає, що відсутність політичної волі є головною перешкодою для створення Національного агентства із запобігання корупції.

«Я не можу пояснити, чому агентство не могло бути створене за 8 місяців. Це питання політичної волі, немає технічних умов, які не давали б змоги це зробити. А як побороти корупцію – це питання політичної волі. Тут картина така сама, як і з цим агентством – воно не може запрацювати, бо хтось не зацікавлений, щоб воно працювало», – заявив посол.

Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників. Очікувалось, що агентство мало би запрацювати до кінця 2015 року.

11 грудня минулого року уряд призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції – Наталію Корчак, Віктора Чумака та Олександра Скопича. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства». Водночас активісти заявили, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, а для ухвалення будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, без керівника НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу.

Активісти звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра та міжнародних інституцій із закликом оголосити знову конкурс на керівний склад агентства. Після цього конкурсна комісія не змогла обрати двох членів антикорупційного агентства.

Кабінет міністрів оголосив повторний конкурс на посади двох членів антикорупційного агентства.

Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Боротися з корупцією в Україні покликані три структури – Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG