Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбулося віче і марш зі вшанування героїв Небесної сотні


Вшанування героїв Небесної сотні в Івано-Франківську 20 лютого почалися з віче-реквієму на площі перед адміністративною будівлею, де два роки тому стояли барикади з шин активістів Євромайдану. На акцію прийшли кілька сотень людей.

Як наголосив у своєму виступі голова обласної ради Олександр Сич, саме майданівці стали першими з тих, хто загинув у війні з Росією, з їх розстрілу розпочалася війна.

«У нас не було іншого шляху, бо нас втягували назад в лоно російської імперії», – сказав Олександр Сич.

Тодішній керівник штабу спротиву в Івано-Франківську Василь Попович у другу річницю розстрілів на Майдані наголосив на зневірі та апатії людей щодо дій влади.

«Об’єднуймось разом, контролюймо владу, піднімаймо народ, говорімо з людьми, бо вони сьогодні апатичні», – сказав Попович.

Ведучий івано-франківського Євромайдану Ростислав Микитюк сказав, що «революція не скінчилася, вона повинна бути в наших головах і в наших серцях».

Керівник силового блоку івано-франківського Майдану, боєць ДУК Василь Абрамів говорив про загрозу ідеалам Євромайдану.

«Нам вдалося скинути Януковича, але його свита залишилася при владі», – сказав Абрамів, наголосивши на переслідуваннях активістів Правого сектору за акцію «Чистий четвер» в Івано-Франківську.

«Ми тепер не герої Майдану, ми тепер не учасники війни, а підозрювані і «злочинці», – додав Абрамів.

Учасники віча пройшли маршем пам’яті Небесної сотні вулицями середмістя – від адмінбудинку до площі Ринок, Вічевого майдану, пішохідною вулицею Незалежності до Меморіального скверу, де похований 19-річний герой Небесної сотні Роман Гурик. Учасники маршу час від часу скандували «Небесній сотні слава!», «Герої не вмирають!», «Честь і слава героям Станіслава!».

У меморіальному сквері священики відправили поминальну панахиду за загиблими героями Небесної сотні.

День героїв Небесної сотні відзначається щорічно в Україні 20 лютого згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року.

XS
SM
MD
LG