Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: після переговорів у Мінську до полонених на Донбасі не застосовують тортури


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Уповноважена президента із врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявляє, що після переговорів у Мінську до полонених, яких сепаратисти утримують на Донбасі, припинили застосовувати тортури.

«З важливого (і це дійсно нехай невелике, але значиме досягнення Мінська, яке відзначають і самі екс-заручники): після роботи мінських груп припинилися катування заручників. Це ще раз підтверджує, наскільки важлива публічна увага до теми полонених», – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

«Дійсно, ключовою проблемою, з якою зіштовхується мінська група: це намагання прив’язати іншою стороною питання звільнення до амністії. Вчора вчергове про таку «вимогу» заявив представник РФ Борис Гризлов», – додала вона.

Сепаратисти наразі цих заяв Геращенко не коментують.

Напередодні представник Росії у контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що для обміну полоненими «всіх на всіх» Україна має ухвалити закон про амністію. Проте українська сторона неодноразово заявляла, що Київ ніколи не піде на амністію осіб, які вчиняли злочини проти людяності, зокрема, амністію не застосовуватимуть до причетних до катастрофи малайзійського «Боїнга».

Правозахисники неодноразово заявляли, що до людей, які побували у полоні незаконних збройних формувань на Донбасі, застосовувалися тортури та приниження.

Останнє засідання Контактної групи в Мінську відбулося минулого тижня. Як повідомила речниця представника України у контактній групі Леоніда Кучми повідомила Дарія Оліфер, на засіданні обговорювалося питання звільнення заручників, крім того, Київ наполягав на допуску експертів Міжнародного комітету Червоного Хреста в місця утримання українських заручників та на якнайшвидшому звільненню українських громадян.

За даними Геращенко, в заручниках бойовиків перебуває 134 громадяни України. 20 лютого повідомлялося про звільнення чотирьох українців з полону.

Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG