Доступність посилання

ТОП новини

Березовець: силовий розгін – це те, чого чекають організатори акцій на майдані


Мітингувальник кидає камінь у відділення «Сбербанку Росії», Київ, 20 лютого 2016 року
Мітингувальник кидає камінь у відділення «Сбербанку Росії», Київ, 20 лютого 2016 року

За протестами «Революційних правих сил», ймовірно, стоять російські спецслужби – політтехнолог

Київ – Мітинги на майдані Незалежності у Києві мають всі ознаки штучної акції, за організацією якої, найімовірніше, стоять російські спецслужби. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив політтехнолог Тарас Березовець.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Як Ви оцінюєте події, що відбувалися у вихідні на майдані? Чи є в цього протесту майбутнє? Чи можна говорити, що це «третій Майдан»?

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Це не схоже на протест, це більше схоже на штучну акцію

– Цього дуже би хотіли в Росії, але це зовсім не схоже на «третій Майдан». Я був там у суботу і неділю, подивився на тих людей. Серед них багато людей у формі з нашивками добровольчих батальйонів, видно, що люди підтягнуті, військові. Також зустрічав людей, про яких кажуть «з девіантною поведінкою», деякі з явним запахом алкоголю. Але менше з тим, вони мали жовті наклейки скотчу на лівій руці. Очевидно, вони намагаються створити алюзію на бійців, які борються в зоні антитерористичної операції. Звісно, це не схоже на протест, це більше схоже на штучну акцію. Ті люди, які долучилися до неї, так звана «Коаліція учасників помаранчевої революції» – організація відома тим, що бере участь у блокуванні незаконних забудов тільки для того, щоб збирати гроші у забудовників, про це писали в медіа. Тому виникають підозри, що за цим можуть стояти російські спецслужби.

– Ви згадали «Коаліцію учасників помаранчевої революції», а «Революційні праві сили» – що це за рух і як ви оцінюєте його перспективи?

Якщо подивитися на те, як і ким розганялася інформація в медіа, то це суто російські видання, причому видання специфічні

– Про цю організацію до суботи 20 лютого взагалі ніхто не знав, від них відхрестився «Правий сектор». Назва, очевидно, створена для того, щоб створити певні алюзії на назву «Правого сектора». Якщо подивитися на те, як і ким розганялася інформація в медіа, то це суто російські видання, причому видання специфічні: ті, які належать сепаратистам на сході України, це сайт «Русская весна», «17 канал», який теж багато людей підозрюють в симпатіях до бойовиків. Абсолютно ідентичні повідомлення, які розганялися проросійськими тролями в соціальній мережі. Очевидно, все це дає підстави вважати, що акція була створена росіянами. Крім того, ми бачимо акції погрому російського «Альфа-банку», яка знову ж таки, подавалася в медіа як антиросійська акція.

– На Вашу думку, як адекватно в такій ситуації має реагувати влада і суспільство?

Ми бачимо, що підтримки суспільства у цих акцій немає і, зрештою, не буде

– Ми бачимо, що підтримки суспільства у цих акцій немає і, зрештою, не буде. А щодо влади, то я вважаю, у жодному випадку не можна застосовувати силових акцій, бо це саме те, чого вони чекають. Вони хочуть зняти картинку силового розгону. Але влада має блокувати, приміром, підвезення їм продуктів харчування та усього іншого, щоб вони зрештою змушені були піти самі. Всі прекрасно розуміють, що сьогодні жодних підстав немає для таких акцій в українській столиці, тому це треба припинити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG