Доступність посилання

ТОП новини

Українська розвідка: Росія готувала анексію Криму з 1992 року


©Shutterstock
©Shutterstock

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило дані, які зафіксували територіальні претензії Російської Федерації до України з 1992 року.

Інформаційні матеріали про це оприлюднені на сайті комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Так, період 1992 – 1994 років позначений як «формування проросійських сил у Криму, спроби відділення півострова від України». Зокрема, на думку аналітиків Міноборони, цьому сприяло ухвалення в травні 1992 року «Конституції Республіки Крим» і визнання 21 травня 1992 року Верховною Радою Росії «неправомірності рішення президії Верховної Ради УРСР від 05.02.1954 року про передачу Криму до складу УРСР».

У матеріалах Головного управління розвідки зазначається зниження напруженості в Криму після розділу Чорноморського флоту з 1995 до 2001 років, у період до 2006 року відзначається загострення українсько-російських відносин.

З 2007 року українська розвідка фіксує зростання напруженості навколо Криму. Зокрема, це пов’язано із застосуванням сил Чорноморського флоту Росії з території України у військовій агресії проти Грузії. Також в цей час відбувається зміна умов перетину державного кордону України кораблями Чорноморського флоту Російської Федерації.

До 2009 року на півострові формується рух «Русское единство» на чолі з нинішнім призначеним Росією главою Криму Сергієм Аксьоновим.

Період з 2010 по 2012 роки ознаменувався зміцненням українсько-російських відносин і як наслідок – уповільненням європейського курсу України. У цей час фіксується зниження напруженості в «кримському питанні».

Події під час Революції гідності в Україні, на думку аналітиків Міноборони України, призвели до «спецоперації Російської Федерації з анексії і окупації Криму».

У понеділок, 22 лютого, в Україні розсекретили частину документів з засідання РНБО в період анексії Автономної Республіки Крим.

Реакції російської сторони щодо опублікованих даних української розвідки поки що немає.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли над будівлями російський прапор. Крім того, «зелені чоловічки», яких також називали «ввічливими людьми», блокували українські військові частини.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зізнався, що «зелені чоловічки» – російські військові.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG