Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон готує для Конгресу звіт про закриття в’язниці в Гуантанамо 


Пентагон готується подати у вівторок до Конгресу довгоочікуваний звіт про закриття американської в’язниці в Гуантанамо на Кубі.

«Ми розуміємо, що крайній термін завтра (23 лютого – ред.), і це наша мета, яку ми маємо виконати», – сказав представник Пентагону, капітан Джефф Дейвіс 22 лютого.

Президент США Барак Обама хотів закрити Гуантанамо після вступу на посаду, стверджуючи, що об’єкт діє як інструмент для вербування ісламських екстремістів. Але його ініціатива зустріла жорстку опозицію в Конгресі.

Щоб отримати схвалення в Конгресі, Обама має визначити, куди саме на інші об’єкти США можуть бути розміщені в’язні з Гуантанамо.

Очікується, що звіт міститиме докладну інформацію про те, скільки коштуватиме розміщення людей в інші в’язниці, наприклад, як у Форт Лівенворт, що в Канзасі.

В’язниця США в Гуантанамо була відкрита президентом Джорджем Бушем в 2002 році для розміщення людей, взятих у полон під час війни в Афганістані. Ув’язнені були названі «ворожими бійцями» і не забезпечені правами, які застосовуються до громадян в США. Багато з них за роки були засуджені без суду і слідства.

Лише 91 з 780 в’язнів залишаються нині у в’язниці. Близько 50 з них вважаються надто небезпечними для звільнення коли-небудь.

XS
SM
MD
LG