Доступність посилання

ТОП новини

СБУ знає про близько 40 вихідців з Молдови, що воюють на боці бойовиків


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Служба безпеки України заявляє, що в її «поле зору» потрапляло близько 40 вихідців із території Молдови, що воюють на сході України на боці підтримуваних Росією бойовиків. Як йдеться у відповіді СБУ на запит Радіо Свобода, переважно це вихідці із сепаратистського регіону Молдови Придністров’я.

У спецслужбі також повідомили, що «відповідно до міждержавних угод, з метою виявлення, документування і припинення протиправної діяльності зазначених осіб Служба безпеки України проводить спільні заходи зі спецслужбами Республіки Молдова. За результатами такої взаємодії правоохоронними органами Молдови вже притягнуто до кримінальної відповідальності понад 10 осіб».

Раніше цього місяця слідчі Молдови повідомили, що підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі залучають для боїв на їхньому боці молдовських найманців, пропонуючи їм у місяць близько 3 тисяч доларів. 11 лютого представники Генпрокуратури Молдови повідомили, що десятки громадян цієї країни за гроші воюють на сході України на боці сепаратистів.

За словами виконувача обов’язків генпрокурора Молдови Ігоря Попи, від початку року у цій країні арештували десятьох підозрюваних найманців, двох з яких уже засудили до трьох років ув’язнення. Попа зазначив, що слідство щодо ще восьми підозрюваних триває. Їм від 26 до 32 років і всі вони російськомовні вихідці з півдня Молдови.

Крім того, в.о. генпрокурора повідомив, що слідчі мають інформацію про поранення громадян Молдови на Донбасі і не виключають загибелі своїх громадян під час конфлікту на сході України. У СБУ інформації про ймовірних загиблих громадян Молдови не надали.

Згідно із законодавством Молдови, участь у бойових діях за кордоном карається до 10 років ув’язнення.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за оцінками ООН, там загинули близько дев’яти тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG